INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A Titanic utolsó túlélőjének titkai

Infostart / InfoRádió
Egy zsebóra, amely éppen akkor állt meg, amikor elsüllyedt a Titanic, valamint egy jegy a varázslatosnak induló, de tragédiába torkolló hajóútra - a többi mellett ezeket is megveheti, aki gyűjti a hajókatasztrófával kapcsolatos relikviákat. Mindezt a Titanic utolsó túlélője hagyta maga után emlékül.

A 99 éves korában, 2006-ban elhunyt Lillian Asplund nem volt hajlandó beszélni a tragédiáról, amely apja és három bátyja halálát okozta. A hölgy ötéves volt, amikor felszállt a később jéghegynek ütköző hajóra. Halála után azonban előkerült számos momentum a tragikus esetről.

A hölgy ugyanis egy egész kollekciót hagyott maga után, olyan tárgyakat, dokumentumokat, leveleket és fényképeket, amelyek egytől egyik az utazásról árulkodnak.

Felbecsülhetetlen értékű tárgyak a cipős dobozban

Mindezt egy cipős dobozban tartotta, amelynek tartalmát most árverésre bocsátják. Az aukció sok, a Titanic után érdeklődő ember fantáziáját mozgathatja meg, hiszen Lillian Asplund volt az utolsó élő ember, aki részt vett a legendás hajóúton. Túlélte a brit Millvina Deant is, aki pedig még csecsemőként vett részt az utazáson.

Az aukció szervezői szerint a tárgyak fontossága felbecsülhetetlen. Az asszonyban, aki sosem ment férjhez, mély hatást keltettek a történtek, ezekről azonban szinte sosem beszélt.

Most azonban kiderült néhány titok a múltjából, például az, hogy a tragédia napján, amikor is a hajó egy jéghegynek ütközött, az Asplund család elhatározta, hogy együtt maradnak. Lillian édesanyja azonban korábban elmondta: egy ismeretlen ember a lányát és az egyik fiát egy mentőcsónakba tette, férje pedig neki is azt mondta, hogy meneküljön a süllyedő hajóról.

A családfő és három fiuk azonban meghalt, az apa megfagyott holttestét 12 nappal az eset után meg is találták a tengerben.Néhány tárgy azonban a csodával határos módon előkerült. Például egy, a Titanicra szóló hajójegy, amely igen ritka darab, mindössze négy maradt fenn belőle. A papiros azért maradhatott ép, mert Mr. Asplund mentőmellénye a víz felett tartotta a férfi mellényzsebét, amelyben a tikett volt.

A tárgyak a család terveiről árulkodnak

A férfi zsebórája is megmaradt, amely éppen 2 óra 19 perckor állt meg, abban az időpontban, amikorra a hajó elsüllyedését teszik.

A cipős dobozból előkerült a házaspár jegygyűrűje is, emellett családi fotók, valamint annak a széfnek a kulcsa, amelybe a család az értékeit helyezte.

A tárgyakat - amelyek bemutatják, hogyan akart a család új életet kezdeni Amerikában - még sosem mutatták be együtt a nyilvánosság előtt. A család - amely Svédország déli részén élt - 1912-ben határozta el, hogy kivándorol a tengerentúlra. A családfő ezért hét főre vett jegyet a hajó harmadosztályára.

A 40 éves családfő, 38 éves felesége, valamint öt gyermekük, akik között a legidősebb 13, a legfiatalabb pedig 3 éves volt, 1912 április 10-én indult New Yorkba, ahová azonban sosem érkeztek meg.

A címlapról ajánljuk