eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nagyvárosban élnek a modern remeték

A remeteség egyre vonzóbb életforma - ezt szűrte le kutatásaiból Isacco Turina, a bolognai egyetem szociológusa Az új remeték - A világtól való menekülés a mai Olaszországban című tanulmányában.

Amióta a római katolikus egyház 1983-ban szabályokba foglalta a remeteség mibenlétét, bár nem határozta meg intézményes képzési módját, megnőtt az életforma iránt az érdeklődés.

Olaszországban mintegy 200 "főfoglalkozású" remete van, de ez a szám ezerre tehető, ha beleszámítják a hétvégieket, és azokat, akik nyom nélkül bújnak meg városi lakótelepeken, elhagyott plébániákban.

Turina 37 aszkétával készített interjút, és ennek alapján rajzolta meg a mai remete prototípusát. A remete 35 és 50 közötti egyén, aki aktivitása teljében választotta a világtól való menekülést. Vannak, akik így akarnak lemondani a világi hívságokról, és vannak, akik így akarják újra kezdeni az igazi életet. Akár így van, akár úgy, mindenképpen van ebben a választásban tiltakozás az egyház aktivizmusa, vagy a társadalom ellen.

Az olasz remeték többségükben Lombardiából, Venetóból származnak, és olyan nagyvárosokban élnek, mint Róma vagy Bologna. Csak kevés közöttük a vidéki. Nagy részük értelmiségi foglalkozást űzött, orvosok, mérnökök, tanárok voltak, sőt, van közöttük egy, aki rendező volt. Jelenleg kisebb kézműves munkából és adományokból élnek. Mindez a "részidősökre" természetesen nem vonatkozik.

Franciaországban számuk 200 és 300 között van, Németországban hivatalos statisztikák szerint csak nyolcvanan remetéskednek. Érdekes adat viszont, hogy világviszonylatban a remeték 60 százaléka nő.

Az Egyesült Államokban 500, világtól elvonultat tartanak nyilván, 10 százalékuk házas. A leghíresebb pár az észak-karolinai Paul és Karen Fredette. Õk a kiadói a Raven's Bread. Food For Those In Solitude (A hollók kenyere. Étel a magányban élőknek), a mai aszkézis nemzetközi hangjának. Négyhavonta jelenik meg, csak előfizetésre és elektronikus postán kapható. Világszerte 600 olvasója van, Európában 200. A lap tanácsokat ad az egészséges életmódra és a vallási szempontból hasznos életre vonatkozóan - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×