INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Hazugsággal vádolja a bíró Heather Millst

InfoRádió / MTI
Udvarias jogi nyelvezetbe csomagolva, de gyakorlatilag nyíltan hazugnak nevezte Heather Millst, Sir Paul McCartney immár volt feleségét az egykori sztárházaspár e héten lezárult válóperének bírája. A per végeztével kiderült az is, hogy Heather - miután a bíró az általa követelt összeg ötödét ítélte meg neki - egy pohár vízzel nyakon öntötte Sir Paul ügyvédjét.

A 65 éves McCartney és a nála negyedszázaddal fiatalabb Heather 2002-ben kötött, négy évvel később - zajos családi botrányok közepette - összedőlt házassága hivatalosan hétfőn ért véget a londoni felsőbíróság végzésével, amely a volt feleségnek összesen 24,3 millió fontot ítélt meg.

Heather - jóllehet eredetileg 125 millió fontot követelt McCartneytól - ebbe belenyugodott, viszont fellebbezést nyújtott be az ellen, hogy a válóperes végzést teljes egészében nyilvánosságra hozzák.

Kedden kiderült, hogy erre jó oka volt. A felsőbíróság ugyanis aznap, rövid mérlegelés után elutasította a fellebbezést, és azon nyomban közzé is tette a válóperes ítélet teljes anyagát.

Egy kis dicséret, némi kritika

Az 58 oldalas jelentésben az eljáró bíró megállapítja: Heather Mills "erős akaratú, határozott személyiség ... komoly erőt tanúsít fogyatékossága leküzdésében is". A bíró ezzel arra tett egyenes utalást, hogy Heather - miután 1993-ban, egy zebrán elütötte egy motoros rendőr - elveszítette egyik lábát.

A dicséret azonban itt véget is ér. Az eljárását összefoglaló terjedelmes jelentés ugyanis úgy folytatódik, hogy a Heather által előterjesztett írásos és szóbeli bizonyítékok "nemcsak összefüggéstelenek és pontatlanok voltak, de nem is voltak teljesen őszinték". A tanú "általánosságban sem keltett túl jó benyomást" - összegzi véleményét a bíró.

A Sir Paul által benyújtott bizonyítékokat azonban a végzés "kiegyensúlyozottnak" minősítette, az ex-Beatle által előadottakat pedig következetesnek, pontosnak és őszintének.

A bíró ugyanakkor utalást tett arra is, hogy McCartneyt a per során néha sikerült kihozni a sodrából, mondván: Sir Paul "visszafogottan fejezte ki magát", jóllehet időnként "érthető bosszúság, sőt düh vett rajta erőt".A végzésből nem derül ki, hogy ez pontosan miben nyilvánult meg, de Heather temperamentumának a McCartney által felbérelt sztárügyvéd mesterfodrász készítette, nyilván több száz fontos frizurája viselte jól látható nyomait. A mindig makulátlan kinézetű Fiona Shackleton - aki annak idején Károly trónörököst is képviselte a Diana hercegnővel vívott válási csatában - az eljárást lezáró hétfői tárgyalási nap után meglehetősen csapzottan lépett ki a felsőbíróság épületéből, és ennek akkor még senki nem tudta az okát.

A keddi brit bulvársajtó azonban kiderítette, hogy Heather - aki magát képviselte a tárgyaláson - a végzés kihirdetése után egy pohár vízzel egyszerűen nyakon öntötte volt férje ügyvédjét.

A frizura rendbehozatala nyilván nem vágta földhöz a jogászt, aki értesülések szerint 500 fontot (180 ezer forintot) számláz - óránként.

"Túlzás a 800 millió"


A McCartney-válóperről készített, kedden ismertetett bírói összegzés "rendkívül túlzónak" minősítette a Heather által követelt 125 millió fontot, és a volt feleség "ésszerű és logikus indokokkal alá nem támasztott igényét" okolta a megítélt, ennél sokkal kisebb összegért.

A bíró nyíltan kétségbe vonta azt az általánosan elterjedt véleményt is, hogy Sir Paul vagyona meghaladja a 800 millió fontot.

A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről évente közzétett vagyonlistán a Beatles egykori basszusgitárosa legutóbb 825 millió fonttal (csaknem 3 milliárd forinttal) szerepelt, a végzés szerint azonban a bíró nem látott arra utaló bizonyítékot, hogy McCartney vagyona meghaladná a 400 millió fontot.

A címlapról ajánljuk