eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla

Trónörökös-korrekorder lett Károly herceg

Megdöntötte a brit trónörökösi korrekordot Károly walesi herceg, aki idén tölti be 60. életévét.

A rekord vasárnap dőlt meg: Károly ezen a napon 59 éves és 74 napos volt, vagyis túllépte ükapja, VII. Eduárd eddigi trónra lépési korrekordját. Eduárdnak, Viktória királynő legidősebb fiának már csak kilenc év jutott a trónon, amelyen 1901-ben, életének 82. évében elhunyt édesanyja 64 évet töltött.

Károly herceg édesanyja, az 1952 óta uralkodó II. Erzsébet királynő az idén tölti be 82. életévét, ám kiváló egészségnek örvend, és épp a múlt hónapban lett az angol-brit monarchia történetének legidősebb koronás fője.

Nyugdíjba vonulásáról azonban szó sincs. Életbiztosítási szakértők Erzsébetnek már a 70. születésnapján is legalább húsz további, egészségben leélt évet valószínűsítettek. Édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, az ország néhai "Queen Mum"-ja - a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja - 101 éves korában hunyt el.

II. Erzsébet a negyvenedik az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázadot töltött ezen a trónon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×