INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Trónörökös-korrekorder lett Károly herceg

InfoRádió / MTI
Megdöntötte a brit trónörökösi korrekordot Károly walesi herceg, aki idén tölti be 60. életévét.

A rekord vasárnap dőlt meg: Károly ezen a napon 59 éves és 74 napos volt, vagyis túllépte ükapja, VII. Eduárd eddigi trónra lépési korrekordját. Eduárdnak, Viktória királynő legidősebb fiának már csak kilenc év jutott a trónon, amelyen 1901-ben, életének 82. évében elhunyt édesanyja 64 évet töltött.

Károly herceg édesanyja, az 1952 óta uralkodó II. Erzsébet királynő az idén tölti be 82. életévét, ám kiváló egészségnek örvend, és épp a múlt hónapban lett az angol-brit monarchia történetének legidősebb koronás fője.

Nyugdíjba vonulásáról azonban szó sincs. Életbiztosítási szakértők Erzsébetnek már a 70. születésnapján is legalább húsz további, egészségben leélt évet valószínűsítettek. Édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, az ország néhai "Queen Mum"-ja - a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja - 101 éves korában hunyt el.

II. Erzsébet a negyvenedik az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázadot töltött ezen a trónon.

A címlapról ajánljuk