eur:
388.78
usd:
361.84
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Senkinek sem kellett a lefejezett királyné ékszere

Nem kelt el egy londoni árverésen a korábban Marie Antoinette francia királyné tulajdonában lévő, gyöngyökből és gyémántokból készült nyakék.

XVI. Lajos francia király felesége 1792-ben adta át a gyöngyöket és gyémántokat a párizsi brit nagykövet feleségének, mielőtt az elmenekült a forrongó Franciaországból.

Az aukciót szervező Christie's közölte: az extravaganciájáról is híres Marie Antoinette abban reménykedett, hogy később visszakaphatja ékszereit, de ez sohasem történt meg, mert férjével együtt 1793 októberében lefejezték.

A királyné és Lady Sutherland, a brit nagykövet felesége közötti szoros kapcsolatot mutatja egyébként, hogy utóbbi ruhákat és ágyneműt juttatott a börtönben raboskodó Marie Antoinette-nek.

Később az átadott gyémántok és gyöngyök egyaránt egy nyaklánc részei lettek, amelyet most Lady Sutherland egyik leszármazottja akart értékesíteni, de az előzetesen 350-400 ezer fontra (123-140 millió forint) becsült ékszer nem kelt el.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

A Győzelem napjára készül Moszkva, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában megtartják a szokásos katonai felvonulást, és beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ukrajna az idén először május 8-án tartotta a második világháborús győzelem napját, ahogy a nyugati országokban jellemző. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×