INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Megállíthatatlanul terjed a fiatalkori alkoholizmus

Infostart / InfoRádió
A legfrissebb adatok szerint minden korábbinál riasztóbb méreteket öltött a fiatalok italozása Nagy-Britanniában.

Már tízéves gyerekek is bekerülnek a rehabilitációs programokba, és egyre több fiatalkorú szorul kórházi kezelésre alkohol okozta problémák miatt.

Az adatokból kiderül, hogy míg tavaly 4.781 18 évnél fiatalabb vett részt rehabilitáción, addig idén már 6.707, ami 40 százalékos emelkedés. A 12-14 évesek között még meredekebb, 62 százalékos volt a növekedés.

2005-2006-ban 5.281 16 évnél fiatalabb gyerek került kórházba az alkohol miatt, míg egy évtizeddel korábban csak 3.870.

Egészségügyi szakértők szerint a káros folyamatot segítik az italpromóciók és az alkoholhoz való könnyű hozzáférés. Az italozásnak messze ható következményei vannak, ennek tudható be az is, hogy egyre több húszas-harmincas éveiben járó embert kezelnek májproblémákkal.

A szakemberek különösen a lányok egyre mértéktelenebb italozása miatt aggódnak, ők teszik ki az alkohol miatt kórházba került fiatalkorúak 60 százalékát.

A jelek szerint az alkohol kockázatait növeli, ha energiaitalokkal keverve fogyasztják. Egy amerikai vizsgálatban főiskolai hallgatókat kérdeztek, és az derült ki, hogy kétszer gyakrabban sérülnek meg, szorulnak orvosi ellátásra és utaznak ittas sofőrrel, akik mixelik a kétfajta italt.

A címlapról ajánljuk