eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"Papírtigris" a harminc éve kihaltnak hitt vadállat?

Ellenőrzőpontokat állítottak fel, és megtiltották a vadászatot a hatóságok Senhszi tartományban arra a hírre, hogy egy helyi gazdának sikerült lefényképeznie a 30 éve kihaltnak hitt dél-kínai tigris egyik példányát. Szakértők szerint azonban a fénykép hamisítvány.

Csu Cseng-long október 3-án fényképezte le digitális gépével az állatot, amelyről azt állítja, hogy a 34 éve vadon senki által nem látott dél-kínai tigrisek egyik példánya. A férfi azt állítja, hogy összesen 71 képet készített az állatról - negyvenet digitális géppel, 31-et pedig hagyományossal - de csupán egyet hozott nyilvánosságra. A képet megnézheti, ha ide kattint!

Az alfaj ismert példányai állatkertekben élnek. A kínai állami sajtó szerint a fénykép annak bizonyítéka, hogy a tíz legveszélyeztetettebb faj közé tartozó tigrisből él még néhány vadon.

Mások azonban úgy vélik: a hír túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. A szkeptikusok attól tartanak, hogy a felvétel hamisítvány. Az interneten a kérdéshez hozzászólók közül egyesek a fényeket és a tigris csíkjait tartják "természetellenesnek", Fu Te-csi botanikus pedig azt állítja: akkora levelű növény nincs a környéken, amilyen a képen látszik.

"Kihalásuk csak idő kérdése"

Az 1950-es években még mintegy négyezer dél-kínai tigris élt vadon, a számuk azonban gyorsan csökkent. Egyetlen példányt sem látott bizonyíthatóan senki az elmúlt 34 évben, bár e helybeliek állítják: az elmúlt években is többször hallották a tigrisek bömbölését, és látták nyomaikat a vadonban. Állítólag 17 alkalommal láttak is tigriseket, de a helyi hatóságok hiába indítottak tavaly vizsgálatot, egyik észlelést sem sikerült megerősíteni - igaz, tigrisnyomokat, szőrt és fogakat az erdészek is találtak.

Huang Csong-csing tigrisszakértő szerint azonban nincs is jelentősége, hamisított-e a most nyilvánosságra hozott fénykép, vagy valódi. "Ha száznál kevesebb példány maradt, akkor gyakorlatilag nincs esély a dél-kínai tigris megmaradására. Kihalásuk csak idő kérdése."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×