eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csak egy órácskáról van szó, de 2,4 milliárdot ér

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, ekkor hajnali három órakor kettő órára kell visszaállítani az órákat.

Az óraigazítás miatt nem kell módosítani a MÁV menetrendjét - mondta az InfoRádió érdeklődésére a MÁVINFORM sajtóügyeletese.

Sigulinszki Tibor hozzátette: néhány nemzetközi és belföldi vonat a határállomáson, illetve a kiinduló állomáson várja be a téli időszámítás szerinti indulási idejét.

A Malév menetrendje vasárnap, a nyári-téli időátállással egy időben lép életbe. Az új menetrend már az új időpontokon alapul, így az óra átállításából adódó eltérés nem okoz majd fennakadást a közlekedésben. A Volán belföldi járatait nem érinti az órák átállítása.

A nyári és téli időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 0.3 százalékos energia-megtakarítás érhető el.

Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét. Magyarországon a húszas évektől szintén hol volt, hol nem volt nyári időszámítás, de 1980-tól folyamatosan van.

Legutóbb 1996-ban reformálták meg: akkor már az EU-irányvonalnak megfelelően szeptemberről október végére tolódott a téli időszámítás kezdete.

Az óraátállással energiát is meglehet spórolni - állítják a szakemberek. Hozzávetőleg 2,4 milliárd forintnyi megtakarítást jelent az országnak.

A lakosság viszonylag keveset spórol az óraátállításon, az óraigazítás valódi nyertesei az ipari fogyasztók, az irodák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×