eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Érdekli, hogy meddig él még? Most megtudhatja!

Túlzás nélkül állítható: elkeserítő a magyar lakosság egészségi állapota és így életkilátásai is azok. A magyar középkorú férfiak esélyei jelenleg rosszabbak, mint 46 évvel ezelőtt. A nők helyzete kicsit jobb, a statisztikák folyamatos javulást mutatnak.

Nem javult a magyar férfiak életkilátása az elmúlt közel ötven évben - így lehetne összefoglalni a penzcentrum.hu által közölt felmérést. Az adatok tanúsága szerint minél fiatalabb ma valaki, annál jobbak az esélyei arra, hogy még láthassa az unokáit felnőni.

Nem túl szívderítő adat, hogy egy 30 vagy 40 éves magyar férfi életkilátásai ma rosszabbak, mint 1960-ban. Bár a statisztikák szerint az elmúlt években némileg javult a helyzet, a magyar középkorú férfiak esélyei jelenleg rosszabbak, mint 46 évvel ezelőtt.

Nyílik az olló

Más a helyzet a nők esetében, ahol a statisztikák javulást mutatnak, ez azonban azt is jelenti, hogy egyre nő a különbség a férfiak és a nők várható élettartama között.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy míg egy most 30 éves férfi még várhatóan 40 évet él, egy ugyanilyen korú nő esetében ez az adat 48 év. Úgy tűnik, a fordulópont a hatvanadik életév után következik be, a most 60 évesek közül a nők még 21, a férfiak 16 évet remélhetnek.

Aki pedig megéri a 70. születésnapját is, az a statisztika szerint joggal reménykedhet abban, hogy a 80.-at is megünnepelheti, hiszen ebben a korban a férfiak még 10,7, a nők pedig 13,5 évet élnek még átlagosan.Lemaradva...

Nemzetközi összehasonlításban nem tartozunk az élmezőnyhöz sem a nők, sem pedig a férfiak várható élettartama tekintetében. Egy japán férfi például tíz évvel él tovább, mint magyar társa, a nőknél a különbség hét év.

A legjobb helyzetben a svájciak vannak, ahol egy 2005-ös felmérés szerint a várható átlagéletkor 78,7 év, de nem sokkal rosszabb a helyzet a már említett Japánban és Svédországban sem.

Még a régióban is utolsó Magyarország

A közép-európai országok közül Magyarország (68,6 év) sereghajtó, közvetlenül előttünk szerepel Románia, déli szomszédunkat megelőzi Bulgária, Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Szlovénia.

Rosszabb viszont a helyzet Venezuelában, Egyiptomban, Brazíliában és a Fülöp-szigeteken is. A férfiak várható élettartama a Dél-afrikai Köztársaságban a legalacsonyabb, egészen pontosan 49 év.

A nőknél kicsit jobb a helyzet


A nőknél valamivel jobb a helyzet, a magyar nők várható élettartama (76,9 év) jóval magasabb, mint a férfiaké. A lista élén itt a japánok állnak, körülbelül 85 éves életkorra számíthat a távol-keleti ország hölgylakosa. Második Svájc 84 évvel, míg Magyarország regionális összehasonlításban valamivel jobban szerepel, mint a férfiak esetében.

A magyar nők várható élettartama ugyanis magasabb, mint a románoké és a bolgároké, viszont alacsonyabb a többi régiós országban élő hölgytársuké.

Tehát a helyzet túlzás nélkül drámai. Egy magyar férfi várható élettartama kevesebb mint 40 évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy nő az életszínvonal, nőtt az orvosok száma, fejlődik a technika, és fejlődik a gyógyszeripar is.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×