eur:
394.14
usd:
369.94
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A paradicsom adja vissza a rózsa illatát

Régóta sejtettük, de most a virágtermesztők is beismerték: a nemesített rózsák sokáig szépek maradnak a vázában - de elvesztették az illatukat.

A nemesítők sokat dolgoztak annak érdekében, hogy a vágott virágok hosszabb ideig maradjanak szépek a vázában, de közben tönkretették a rózsa édes illatát.

A rózsa semmivel össze nem téveszthető illatát egy kémiai anyag - az etilén - adja, amely azonban egyúttal a virág gyilkosa is: miatta száradnak el, és hullanak le a szirmok. A több évtizedes nemesítés tartóssá tette a virágszálakat - de meg is fosztotta a rózsát az illatától.

A shropshire-i rózsakertészek most megpróbálnak olyan virágot kinemesíteni, amelyik ugyanolyan édes illatú, mint a régi idők rózsái, de azért hosszabb ideig marad életben is, miután levágták.

Egyikük, David Austin 17 évig dolgozott, mire kinemesített egy ilyen rózsafajtát. A vágott virág egyelőre tíz napig marad szép a vázában, de a szakember szeretné még tovább nyújtani a rózsa élettartamát.

Austin szerint sok mai rózsakertész és virágnemesítő elfelejtette, mi is a rózsa "lényege". Ha valaki kap egy szál rózsát, az első dolga, hogy megszagolja. Az illat sokkal fontosabb, mint az, hogy a virág sokáig életben maradjon a vázában" - vélekedett a brit rózsakertész.

Az illat megőrzésén dolgoznak a floridai virágnemesítők is - ők azonban genetikai módosítások révén próbálnak eredményt elérni: paradicsomból nyert géneket injekcióznak a rózsába.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×