eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Marihuánát szívnak a matrózok, életveszélyben vannak az utasok

Annyi marihuánát szív a komphajók személyzete, hogy közvetlen életveszélyben van minden utas, aki a fedélzetre teszi a lábát Kanada nyugati partvidékén. A járatokat üzemeltető cég vezetői azonban azzal védekeznek, hogy kötelező drogtesztet csak a kormány írhat elő, ők tehetetlenek.

A kanadai közlekedésbiztonsági hatóság figyelmeztető levelet küldött a kompokat üzemeltető BC Ferry Corp.-nak, amely szerint a tudomásukra jutott, hogy az Észak Királynője nevű komphajó személyzetének több tagja "rendszeresen marihuánát szív két járat indulása között a hajón és a szárazföldön is".

Arra azonban nincs bizonyítéka a szövetségi hatóságnak, hogy a matrózok 2006. március 22-én is kábítószer hatása alatt álltak-e, amikor az Észak Királynője elsüllyedt; a balesetben két ember vesztette életét.

A balesetről készült jelentést a hatóság még nem hozta nyilvánosságra, de a tény, hogy a komphajók személyzete rendszeresen kábítószerezett, arra késztette az illetékeseket, hogy figyelmeztessék a céget: vizsgálja ki a helyzetet a többi kompon is, és tegye meg a szükséges lépéseket.

A BC Ferries Brit Kolumbia állam tulajdona, a cégé Észak-Amerika egyik legnagyobb komphajó-flottája. A cég ügyvezető igazgatója csalódását fejezte ki amiatt, hogy a közlekedésbiztonsági hatóság nem kérte a kormánytól: írja elő a kötelező, illetve szúrópróbaszerű ellenőrzést a hajósoktól - erre ugyanis a vállalatnak nincs joga.

Személyiségi jogok és közbiztonság

"Meggyőződésem, hogy a közbiztonság garantálása fontosabb a személyiségi jogok tiszteletben tartásánál" - hangsúlyozta David Hahn, aki elismerte, hogy a kábítószer fogyasztás ellenőrzése nehezebb ügy Kanadában, mint az Egyesült Államokban, ahol ez általánosan elfogadott a közlekedési iparban.

Hahn egyébként azt is megkérdőjelezte, honnan tudja az illetékes hivatal, hogy éppen az Észak Királynője személyzete szívott marihuánát, ugyanis egyiküket sem vizsgálták meg a baleset után.

A balesetet egyébként a BC Ferries belső vizsgálata szerint emberi hiba okozta; valaki valószínűleg nem volt a hídon, akinek ott kellett volna lennie, amikor a komp éjszaka nekifutott a partnak.

A személyzetet és 101 utast a helybéliek kimentettek, de két ember eltűnt; ők valószínűleg életüket vesztették, amikor a komp elsüllyedt Hartley Baynél.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×