eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Mesterlövész-vallomás: "a lidércekkel együtt kell tudni élni"

Megőrizte a világ legjobb rendőri mesterlövésze címét Simonyi Ottó alezredes, kilencszeres mesterlövő világbajnok, aki a sportsikerek mellett arról is beszélt, hogy megtanult együtt élni a lidércekkel.

Hatodik éve Budapesten rendezik a rendőri és katonai mesterlövészek világkupáját, a kedden befejeződött versenyen 22 ország 162 mesterlövésze vett részt. A rendőri csapatversenyt a Simonyi Ottó-Varga Károly páros nyerte, a rendőri egyéni versenyben pedig Simonyi Ottó diadalmaskodott, ahogyan ő nyerte az összesített számot is, már másodszor.

A rendőrtiszt taktikai harcászatot tanít rendőröknek és katonáknak az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központjában. A világkupán elért siker után elmondta: ezen a versenyen csak olyan katonai és rendőri mesterlövészek vettek részt, akiknek ez a hivatása.

A kétfős csapatoknak összesen 15 feladatot kellett végrehajtaniuk, még éjszaka is kellett lőniük.

A legtöbb feladat egy lövésből, legfeljebb kettőből állt, különböző távolságokról - 25 és 420 méter között - kellett eltalálni a kis célterületeket, például 420 méternél is csak egy hat centiméteres célterület volt kijelölve.

"A 100 méteres lövésnél egy 25 milliméteres karika volt az arcon úgy, hogy a lövedék a kisagyat érje. Ebbe kellett egy lövéssel betalálni úgy, hogy ne érintsük a vonalat. Ez nagyon speciális versenyszám volt, maximális felkészültséget és felszereltséget igényelt" - hangsúlyozta Simonyi Ottó.

Megterhelő munka

Az alezredes a munkájáról azt mondta: a katonáknál többször kerül sor éles bevetésre, egy katonai misszióban akár hetente két-háromszor is. Egy rendőri mesterlövésznek viszont lehet, hogy az életben csak egyszer kell lőnie, de nap mint nap kint van a terepen.

"A mesterlövész, legyen rendőr vagy katona elvehet és megtarthat életet. Csak egy dolog számít: az adott körülmények között, az adott pillanatban a törvény szerint ő hogyan dönt. Ez az ő személyes döntése - emelte ki Simonyi Ottó.

A rendőrtiszt hozzátette: ez súlyos pszichikai megterhelést jelent, de "erre azt szoktuk mondani, a lidércekkel együtt kell tudni élni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×