eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
On the picture there is a wallet held in hand with some Hungarian forint banknotes. Three ten thousand forint banknotes and one twenty thousand forint banknote. Altogether 50000 HUF. The background is black. This picture is color saturation enhanced.
Nyitókép: Gabor Meszesan/Getty Images

Fiktív számlák tömege - a vád szerint iszonyúan megkárosították munkáltatójukat, börtön lehet a vége

Az ügyészség vádat emelt egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei székhelyű, mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó cég vezető tisztségviselőjével, a társaság pénzügyi vezetőjével és további tizenegy társukkal szemben, akik 2012. és 2016. között valós gazdasági tevékenységet színlelésével közel 400 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a cégnek.

A vádirat szerint a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó cég ügyvezetője a társaság pénzügyi vezetőjével szorosan együttműködve arra kérte fel a céggel többnyire korábban tényleges üzleti kapcsolatban álló gazdasági partnerek vezetőit, hogy a valós tevékenységükről kiállított számlák mellett olyan gazdasági eseményekről is állítsanak ki számlát a sértetti társaság felé, amely szolgáltatást, vagy termékértékesítést ténylegesen nem végeztek el - olvasható az ügyészség összefoglalójában.

A fiktív számlákat a gépgyártó cég befogadta, azok ellenértékét átutalással megfizette a valótlan számlákat kiállító társaságok felé. Az így átutalt összegek egy része készpénzben visszajutott a sértetti cég vezetőihez, másik része pedig olyan ténylegesen elvégzett szolgáltatásokat fedezett, amelyek a cégvezetők magánérdekeit szolgálták. Ilyen szolgáltatás volt például az ismerősök és hozzátartozók gépjárműveinek szervizelése, vagy

az egyik cégvezető sofőrjének havi rendszerességű nagy összegű bérkifizetése.

A fiktív költségekről kiállított számlák kifizetését úgy oldották meg, hogy a pénzügyi vezető útmutatása alapján a beszámlázó cégek képviselői a sértetti cég tevékenységi körébe illő szolgáltatásokról állították ki a számlákat. Ezeket maga a pénzügyi vezető igazolta le, így a fiktív jogügyletekről kizárólag a két cégvezető vádlott, és az érintett beszámlázó cégek vezetői tudtak.

Az ügyészség a sértetti cég két vezetőjével, valamint további egy vádlottal szemben börtönbüntetést, közügyek gyakorlásától eltiltást, pénzbüntetést és cégvezetői tevékenységtől történő eltiltást indítványozott.

A büntetőeljárás során 8 terhelttel egyezséget kötött az ügyészség.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×