eur:
388.91
usd:
359.48
bux:
66263.18
2024. február 23. péntek Alfréd
hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept
Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Több száz milliót csaltak ki az internetes bűnözők

Folyik a magukat banki alkalmazottnak kiadó online csalók hálózatának felszámolása és immár 17 gyanúsított van az ügyben.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett, valamint pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A nyomozók a 2023 áprilisában elrendelt ügyben eddig 17 elkövetőt hallgattak ki, közülük négyen, két ukrán és két magyar állampolgárságú férfi letartóztatásban, hárman bűnügyi felügyelet alatt vannak, tízen szabadlábon védekezhetnek - közölte a police.hu.

A szervezetten működő csoport tagjainak módszere az volt, hogy banki ügyintézőnek adva ki magukat felhívták a kiszemelt számlatulajdonosokat, és közölték velük, hogy gyanús tranzakciót észleltek a számlájukon. Rávették őket arra, hogy töltsék le és telepítsék az AnyDesk szoftvert, amely lehetővé teszi számítógépük és így bankszámlájuk távoli elérését.

Miután így az elkövetők már hozzáfértek áldozataik adataihoz, átvették számlájuk felett az irányítást, és alkalmanként több millió, egyes esetekben több tízmillió forintot vagy devizát utaltak át hozzájuk köthető bankszámlákra.

Az átutalás után ATM-ekből szinte azonnal leemelték a pénzt, még mielőtt a tulajdonosok rájöttek volna a csalásra, és letiltották volna a tranzakciót. A nyomozás adatai szerint minden elkövetőnek megvolt a maga szerepe a bűncselekményekben: a pénzintézetek nevében telefonálóknak, valamint a társaiknak, akik beszerveztek olyanokat, akik némi részesedés ellenében rendelkezésükre bocsátották a bankszámlájukat, amelyekre átutalhatták a csalárd módon megszerzett pénzt. Voltak olyanok is, akik hajlandóak voltak felvenni a pénzt és azt átadták a bűnözőknek.

A büntetőeljárásban jelenleg 13 károsult magánszemély és gazdasági társaság szerepel sértettként,

a bűnbanda által kicsalt pénz eddig ismert összege pedig meghaladja a 200 millió forintot.

Az eljárás további részében várhatóan a gyanúsítottak és a sértettek száma és azzal együtt a kicsalt pénz összege is gyarapodni fog. A nyomozók a gyanúsítottaktól két nagy értékű személygépkocsit és több millió forintot foglaltak le a vagyonvisszaszerzés keretében, valamint 64 millió forint átutalását sikerült banki tranzakcióval megakadályozniuk.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán találnak.

Címlapról ajánljuk
Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

Növekszenek a leköszönő holland miniszterelnök, Mark Rutte esélyei arra, hogy a hivatalából októberben távozó Jens Stoltenberget váltsa a NATO főtitkári tisztségében. Washington és London után Berlin is hivatalosan bejelentette, hogy a holland jobboldali liberális politikus jelölését támogatja. Az új főtitkár megválasztásához ugyanakkor szükség van valamennyi tagállam támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×