INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

templom

tűz

gödöllő

Vandál gyújtott fel egy templomot Gödöllőn - belülről, éjszaka

Vandál gyújtott fel egy templomot Gödöllőn - belülről, éjszaka

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Sietnie kellett, mert a betöréskor megszólalt a riasztó. A parókus szerint a gyűlölet áldozata lett az elkövető, imával és szeretettel kell felé fordulni.

A március 15-ei nemzeti ünnepel egy egyelőre ismeretlen elkövető betört a gödöllői görögkatolikus templomba, felgyújtott néhány padot, és festékkel megrongált egy ikonosztáziont, a kár milliósra tehető.

Sivadó János, a templom parókusa a Magyar Kurír egyházi portálnak elmondta, fültanúja is volt az esetnek, aki petárdaszerű, dübörgő hangokat hallott a templom irányából a közelben, ez volt a betörés zaja. Erre megszólalt a templom riasztója, ami odaszólította a tanút, ekkor látta meg ő a tüzet és hívta a parókust, aki azonnal a helyszínre kocsizott, felgyújtotta a lámpákat, de a füsttől nem látott semmit. Gyermekei segítségével sikerült eloltania a tüzet 10 perc alatt, közben értek oda a tűzoltók is.

A folyamatot egy külső és egy belső kamera is rögzítette, az elkövető egy húsbárddal vagy szekercével, valamint egy éghető anyagokat tartalmazó táskával érkezett.

Az utolsó padra olajat öntve okozott tüzet.

"Az ikonasztalkán ott volt a Krisztus-ikon. Odament, belerúgott az asztalkába, az felborult, letört a teteje, a Krisztus-ikon lerepült, utána visszasietett a táskájához, újabb flakont vett elő, locsolta a tüzet, hogy minél gyorsabban minél nagyobb láng legyen. Végül a magával hozott festékes vödröt hozzávágta az ikonosztázionhoz, amelyre a kifröccsenő festék sajnos hamar rászáradt" - részletezte Sivadó János, aki "a gyűlölködés áldozatának" tartja az elkövetőt.

Szerinte imádkozni kell az ilyen emberekért.

"A mindennapokban megmutatkozó szeretettel kell tanúságot tennünk" - mondta.

A templom rendbehozatalára a biztosítótól lehet pénz, de a további hasonló esetek megelőzésére komolyabb biztonsági rendszert kell kiépíteni, erre gyűjtést hirdetett a Gödöllői Görögkatolikus Parókia.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018