INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

rendőrség

műkincs

szlovénia

Felbecsülhetetlen műkincsek eladását akadályozták meg a rendőrök

Felbecsülhetetlen műkincsek eladását akadályozták meg a rendőrök

Infostart / MTI

Egymilliárd forintos hasznot reméltek az ókori vallási ereklyék értékesítéséből.

A magyar és a szlovén rendőrség együttműködése akadályozta meg, hogy magyar és külföldi állampolgárok három, feltehetően a Közel-Keletről származó, bőrre készített, egyházi motívumokat tartalmazó iratot értékesítsenek - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztályának pécsi osztályán 2019 nyarán információ merült fel arról, hogy egy pécsi férfi és ismeretlen társai vagyon elleni bűncselekményből származó, feltehetően több száz éves, vallási tárgyú könyveket akarnak eladni, ezért egy lehetséges külföldi vevővel találkozót szerveztek Ljubljanába.

A KR NNI munkatársai felvették a kapcsolatot a szlovén rendőrséggel, amelynek kijelölt egységei európai nyomozási határozat alapján 2020. augusztus 5-én

még a vallási ereklyék értékesítése előtt elfogták az elkövetőket egy ljubljanai ingatlanban, három könyvet pedig lefoglaltak.

A nyomozók orgazdaság gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki két magyar, egy szlovén és két horvát állampolgárt. Az intézkedésekkel párhuzamosan kutatást tartottak a Szlovéniában elfogott magyar állampolgárok lakóhelyén, és még egy magyar állampolgárt hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A lefoglalt tárgyakat a szlovén ügyészség képviselői 2020. szeptember 10-én átadták a magyar hatóságoknak, amelyek igazságügyi szakértőt rendeltek ki a könyvek vizsgálatára.

Az elsődleges szakértői vizsgálat megállapította, hogy a lefoglalt tárgyak eredeti egyházi iratok látszatát keltő hamisítványok, de annak ellenére, hogy ezeket a jelenleg ismert formájukban utólagosan, feltehetően a lehetséges vásárlók félrevezetésére állították össze, részben eredeti alapanyagok, esetleg eredeti könyvekből származó, eredeti oldalak felhasználásával készültek. A vizsgálatból kiderült ugyanis, hogy

egyes lapok bizonyosan a VII. századból, más részletek a XII-XVI. századból származnak

- írták.

Hozzátették: a műtárgyak eredetének meghatározására további szakértői vizsgálatok zajlanak.

A könyvek eredeti részei a hatályos magyarországi jogszabályok és a nemzetközi egyezmények alapján olyan védett kulturális javaknak minősülnek, amelyek az igazságügyi szakértő véleménye szerint egyedülállónak számítanak, értékük anyagi szempontból jelentős, a kulturális örökség szempontjából pedig felbecsülhetetlen - olvasható a közleményben.

Nyitókép: police.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018