INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

osztálypénz

sikkasztás

vádemelés

ügyészség

Nem tudott elszámolni a több százezer forintnyi osztálypénzzel

Nem tudott elszámolni a több százezer forintnyi osztálypénzzel

Infostart

A Debreceni Járási Ügyészség minősített sikkasztás bűntette miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki az összegyűlt pénzt saját célra fordította.

A vádlott gyermeke 2015 szeptemberétől az egyik debreceni középiskola tanulója volt. A nő az év elején megtartott szülői értekezleten önként vállalta, hogy osztálypénztárosként összegyűjti és nyilvántartja a tanulók után befizetett összegeket. A pénzt egyes kiadások finanszírozására fordítja, és a szülők felé azzal elszámol. A szülői értekezleten a résztvevők arról állapodtak meg, hogy gyermekenként évente 10 ezer forintot fizetnek be, a pénzt elsősorban a 12. évfolyamon esedékes szalagavatóra, ballagásra és érettségire szánták – idézi a Haon.hu a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményét.

A vádlott 2015 szeptemberétől 2018 decemberével bezárólag összesen 807 ezer forint osztálypénzt szedett be. A nő családja nehéz anyagi körülmények között élt, ezért

a vádlott az összegyűjtött pénzt rendszeresen a család megélhetésére költötte,

az osztály kiadásaira pusztán 270 ezer forintot fordított, emellett a szülők többszöri kérése ellenére a pénzösszegről nem számolt el. Az asszony 2019 januárjában tartozáselismerő nyilatkozatot tett, miszerint nem tud elszámolni a pénzzel és azt egy összegben sem tudja visszafizetni, a tartozása rendezésére pedig részletfizetést kért, ezt azonban azóta sem teljesítette.

A nő az osztályközösségnek 807 000 forint kárt okozott, amelyből az osztály kiadásaira fordított közel 271 ezer forint megtérült.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, és az osztályközösség képviselője által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018