INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

kínzás

bántalmazás

szombathely

börtön

Új fogvatartotti körlet a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet korábban használaton kívüli épületében Szombathelyen 2015. július 13-án. Ötszázmillió forintos beruházás keretében csaknem hétszáz hellyel bővítették az intézmény befogadóképességét.

Azt hitték, biofüvet szívott - belehalt a bántalmazásba egy rab Szombathelyen

Infostart

A vád szerint három férfi halálra kínozta rabtársát a szombathelyi börtönben. Az őrök semmit nem vettek észre. A tanúk meghallgatásával megkezdődött a tárgyalás.

2017 májusban meghalt egy rab a szombathelyi börtönben. Felmerült a gyanú, hogy társai kínozták halálra, de a részletekre csak 2018 őszén derült fény, mikor is elkészült az ügyész vádirata, és a Szombathelyi Törvényszék előkészítő ülést tartott.

A Vas Megyei Főügyészség vádirata naturálisan részletezte a történteket, ebben a csicskáztatás, bántalmazás, megalázás számos formája szerepel a történtek között. Például csikket etettek vele, lekötözték és ugráltak rajta, ájulásig fojtogatták, arra kényszerítették, hogy megegye a felmosó cipőfűző vastagságú szálait.

Amikor a sértett a bántalmazások miatt vérzett, a szétnyílt sebet az elsőrendű vádlott egy öngyújtóval kiégette, a vért feltakarították a sértettel a véres törölközőt pedig az ablakon kidobták. (A brutális esetről itt írtunk, cikkünket csak 18 éven felüliek olvassák!)

Most a tanúk meghallgatásával elkezdődött a három fogvatartott büntetőügye, amelyről a vaol.hu számolt be. A vallomások alapján az őröknek és a reintegrációs tiszteknek nem tűnt fel a történtekből semmi.

„Helló, itt van egy pasi, egyet hányt, fekszik” – idézte dr. Rácz József bíró a körlet-főfelügyelő szavait az egészségügyes vallomásából a tegnap délelőtti tárgyaláson. Az egészségügyi személyzet ez alapján azt gondolta, nem olyan komoly a baj. A hívás után mintegy fél órával később értek a zárkába, ahol meghalt a fogvatartott.

A körlet-főfelügyelő felidézte: azt gondolták, biofüvet szívott, attól lett rosszul.

A zárka akkori reintegrációs tisztjét is meghallgatták, ő elmondta: nem vett észre semmi különöset, semmi rendkívülit a fogvatartotton a halálát megelőző hetekben.

A férfi halálát megelőző éjszakán a zárkában a vádlottak mindannyian az ágyukban voltak – ezt óránként ellenőrizte az őr, aki ellen nyomoztak kötelességszegés kapcsán, és akit megrovásban részesítettek. Szolgálati viszonyát egyébként néhány hónappal az eset után megszüntette. Az idézett és meghallgatott reintegrációs tiszt sem dolgozik már a szombathelyi börtönben.

Nyitókép: Új fogvatartotti körlet a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet korábban használaton kívüli épületében Szombathelyen 2015. július 13-án. MTI Fotó: Büki László
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018