INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Leleményes trükkökkel juttatnak be tiltott tárgyakat börtönökbe – galéria

InfoRádió
Javult a börtönökbe bejutó tiltott eszközök felderítése a büntetés-végrehajtás munkatársainak hatékony ellenőrzési tevékenységének köszönhetően. A tavalyi 1459 illegális mobiltelefonnal szemben idén már 1680 ilyen készüléket találtak a intézményekbena vizsgálatot végző szakemberek.

A büntetés-végrehajtási intézetek működésének rendjét leginkább a tiltott tárgyak bejutása, bekerülése sérti. A tiltott tárgyakat alapvetően két úton próbálják meg becsempészni a kapcsolattartók: csomagban vagy látogatófogadás során. Annak ellenére, hogy az ellenőrzések a hatályos jogszabályok és a büntetés-végrehajtási intézetek biztonságát szolgáló belső normák és szakmai protokollok maximális betartásával történik, a leleményesség nem ismer határokat – hívta fel a figyelmet a szervezet. 

A fogvatartottak és hozzátartozóik mindent elkövetnek, hogy az ellenőrzést kijátszva többek között élelmiszerekbe – jellemzően kolbászba töltve, kenyér, kalács belsejébe rejtve –, borotvahabos dobozba, konzervdobozba, cipőtalpba rejtve juttassanak be telefonkészülékeket. Az elítéltek kedvenc szalámija, kedvenc felvágottja, kedvenc péksüteménye is bajt jelenthet, hiszen számos alkalommal talált a felügyelet ilyen csomagolásban is illegális tárgyat.

A bv. munkatársainak tapasztalatai szerint vannak olyan bejuttatásra szánt, új kommunikációs eszközök, amelyek nem nagyobbak például egy pendrive-nál, és ráadásul alacsony fémtartalommal bírnak. A találékonyságukat jól érzékelteti, hogy borotvahabos flakonban a kifújt hab helyére rejtenek tárgyakat, amiket purhabbal rögzítenek.

A tiltott tárgyak nagy része csomagban érkezik az elítéltekhez, ezért folyamatos és alapos átvizsgálás történik a büntetés-végrehajtási intézetekben. A napi szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy nemcsak biztonsági szempontból, de a büntetőeljárás során az eljárás sikerességének biztosítása érdekében is fontos az előírások szigorítása, igenis fontos, hogy megakadályozzuk, illetve megelőzzük a tiltott tárgyak börtönökbe történő bejutását.


A címlapról ajánljuk