INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

csokoládé

világháború

királynő

nagy-britannia

Nem mindennapi csokoládé került elő 121 év után

Nem mindennapi csokoládé került elő 121 év után

Infostart

Az is ritka, hogy a doboza előkerüljön, az még ritkább, hogy vissza lehessen vezetni a tulajdonosához, az pedig végképp, hogy az édesség is benne legyen.

Több mint 120 év után került elő egy angol nemesi család padlásszobájából egy fémdobozos csokoládé, amelyet több ezer másikkal együtt Viktória brit királynő megbízására küldtek annak idején az Afrikában harcoló brit katonáknak.

A 121 éves édesség egy angol arisztokrata, Sir Henry Edward Paston-Bedingfield tulajdona volt, aki harcolt a második búr háborúban. A csokoládé a férfi siskatartójából került elő családja kelet-angliai birtokáról, az 500 éves Oxburgh Hallból.

"Noha az ember nem akarná magának húsvéti finomságként, de mindenképpen egy kiváló állapotban fennmaradt, rendkívüli lelet"

- mondta Anna Forrest, a norfolki Oxburgh Hall felügyeletét ellátó brit műemlékvédelmi szervezet, a National Trust munkatársa.

A csokoládét őrző fémdobozkát a királynő kézírásos üzenete (Boldog új évet kívánok) és egy felirat (Dél-Afrika 1900), valamint az uralkodó portréja díszíti.

Forrás: National Trust
Forrás: National Trust

A National Trust szerint Henry a háborúban való részvételének emlékeként őrizte meg a sisakot és a csokoládét, amelyeket lánya, a tavaly százéves korában elhunyt Frances Greathead személyes tárgyai között találtak meg.

  • A második búr háború 1899-től 1902-ig tartott a Brit Birodalom és a két dél-afrikai búr állam, Oranje és Transvaal között. A fegyveres konfliktus brit győzelemmel zárult, a búrok VII. Edvárd király alattvalói lettek, de elszánt harcuknak köszönhetően megőrizhették önkormányzatukat.
  • Viktória királynő 100 ezer tábla, egyenként 226 grammos csokoládét rendelt a brit katonák kedvének javítására.
  • Nagy-Britannia akkori három legnagyobb csokoládégyártó cégét, a Cadburyt, a Fryt és a Rowntree-t azonban kvékerek üzemeltették, akik ellenezték a háborút, ezért nem fogadtak el fizetséget a rendelésért és márkátlan fémdobozokba csomagolták a csokoládékat.
  • Az uralkodó viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a katonáknak tudniuk kell, hogy az édesség a hazájukban készült. A gyártók végül néhány táblán feltüntették a márkát, de a fémdobozokon nem.

A National Trust szerint noha néhány fémdoboz túlélte az elmúlt évtizedeket, rendkívül ritka, hogy vissza lehessen vezetni őket az eredeti tulajdonosukhoz, az pedig még ritkább, hogy csokoládéval együtt kerülnek elő.

Nyitókép: National Trust
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018