eur:
395.33
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

13 milliárd német márkát még nem váltottak át euróra

Az euró készpénz formájának bevezetése után több mint 14 évvel csaknem 13 milliárd német márkát még nem váltottak át egy hétfőn ismertetett kimutatás szerint.

A német központi bank (Bundesbank) adatai alapján június végén 12,76 milliárd márka "hiányzott", ami 6,53 milliárd euró értéket jelent. A még nem beváltott márka állománya 167,3 millió bankjegyet és 23,5 milliárd darab érmét tesz ki.

A Bundesbank szerint a régi pénz nagy részét valószínűleg a márkához ragaszkodó németek őrizgetik nosztalgiából vagy gyűjtőknél van, a bankjegyek és érmék egy része pedig elveszett vagy megsemmisült.

Az állomány lassan csökken - 2010 végén még 13,45 milliárd márkát tett ki és évente átlagosan 100 milliót váltanak át -, de a Bundesbanknál korlátlan ideig euróra lehet váltani a régi pénzt. Ezzel szemben például Spanyolországban csak 2020 végéig lehet beváltani a pesetát, a francia frank és az olasz líra átváltására kijelölt határidő pedig már lejárt.

Az euró az 1999. január 1-jei bevezetésével több mint 300 millió uniós állampolgár közös fizetőeszköze lett. Az első három évben számlapénzként használták, például elektronikus fizetés során. Készpénzként 2002. január 1-jén vezették be, ekkor váltotta fel - rögzített átváltási árfolyamon - az euróövezet tagjainak nemzeti bankjegyeit és érméit.

Az euróövezetbe jelenleg az EU 28 tagállama közül 19 tartozik, és hivatalos megállapodás alapján euróval fizetnek az EU területén fekvő mikroállamokban - Andorra, Monaco, San Marino, Vatikán - is. Az eurót hivatalos megállapodás nélkül átvette Montenegró és Koszovó.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×