eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Veszélyes lehet a Pokemon-vadászat

Veszélyes lehet a Pokemon-vadászat

Senki se lepődjön meg, ha zavartan bóklászó fiatalok, vagy mobiltelefonjukkal kalimpáló tinédzserek kerülnek az útjába, vagy becsöngetnek hozzá, hogy Pokemon tanyázik a kertben, hiszen itt az új őrület, a Pokemon Go számítógépes játék. Ez azonban annyira le tudja kötni az embert, hogy nem figyel a közlekedésre – figyelmeztetett Khell Bogdán, a Mobilaréna.hu főszerkesztője.

„A Pokemon Go egy olyan alkalmazás, amelyet okostelefonra lehet letölteni, és a felhasználók a virtuális valóságot használva elkapnak bizonyos figurákat, azokat tudják fejleszteni, és egymással meg tudnak küzdeni. Az a trükk az egészben, hogy ezek a megszerezhető pontok, figurák és egyéb védhető helyek a valós térképen helyezkednek el, ahova ténylegesen oda kell menniük a felhasználóknak, ha szeretnének előrejutni a játékban” - mondta a főszerkesztő.

Gyakran vádolták a számítógépes játékfejlesztőket azzal, hogy a négy fal közzé zárják a fiatalokat. Most azonban éppen az ellenkezője a probléma, az, hogy a valós térben mozognak a játékosok. Ausztráliában a rendőrség már figyelmeztetést adott ki, hogy a Pokemon-vadászok vigyázzanak a maguk és mások testi épségére. Wyomingban pedig egy 19 éves lány, miközben Pokemon-vadászaton volt, egy vízbe fulladt holttestre bukkant. Vagyis elég kétes vagy járatlan utakra is elvihet a játék a felhasználókat.

„Nem véletlen, hogy a játék indításánál kapunk egy olyan üzenetet, amelyben arra szólítanak fel, hogy figyeljünk a környezetünkre. Hiszen az okostelefon annyira le tudja kötni az embert, hogy nem figyel oda azokra a közlekedéssel kapcsolatos dogokra, amelyekre egyébként figyelnie kellene, amikor az utcán sétál. Tehát valóban van benne egy veszélyforrás” - véli Khell Bogdán.

„Ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy nagyon komoly mozgalom indult el, emberek csak azért indulnak el sétálni, vagy mennek gyalog, hogy összegyűjtsék a Pokemon-figurákat” - tette hozzá.

„Az összegyűjthető figurák nagy többsége szinte véletlenszerűen jelenik meg. Nincs olyan algoritmus, ami azt programozná, hogy olyan helyekre ne kerüljenek figurák, ahova nem lehet eljutni, vagy veszélyes odamenni. Így valóban előfordulhat, hogy adott esetben valaki becsönget egy kertbe, mert van ott egy Pokemon-figura, amit össze lehet gyűjteni” - ismertette a Mobilaréna.hu főszerkesztője.

Hozzátette: arra azonban figyel a szoftver, hogy ha egy bizonyos sebességnél gyorsabban haladunk, akkor ne jelenítsen meg összegyűjthető tárgyakat, vagyis vezetés közben nem fog senki Pokemon-figurákra lőni.

„Bizonyos összegyűjtendő tárgyakat azonban olyan helyekre tesznek, ahol valami érdekesség van: egy szobor, egy műemlék, egy tábla. Vagyis a játéknak van egy edukatív célja is, vagy legalábbis egy felfedezős vonal a játékban” - mondta Khell Bogdán.

A Mobilaréna.hu főszerkesztője szerint a következő fél-egy évben sok hasonló játék születik, amelyekkel sokan fognak játszani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×