eur:
392.12
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ezért tiltják be az agárversenyeket Új-Dél-Walesben

Sorozatos botrányok után az első ausztráliai szövetségi államként Új-Dél-Wales bejelentette, hogy 2017. július 1-jétől betiltja a kontinensen igen népszerű agárversenyeket.

"Humánus és felelős kormányként nem engedhetjük, hogy folytatódjon állatok széles körben gyakorolt és szisztematikus kínzása" - jelentette ki csütörtökön Mike Baird, a legnépesebb tagállam miniszterelnöke.

Az agárversenyek nagyon kedveltek Ausztráliában, ennek megfelelő hatalmas iparág épült ki körülöttük. Az elmúlt években azonban botrányok sorozata tépázta meg az ágazat hírnevét.

Az ABC köztévé tavaly tényfeltáró riportban leplezte le, hogy az eleven csalétkek használatának tilalma ellenére a kiképzőtelepeken széles körben alkalmaznak csaliként élő állatokat, például nyulat, malacot, oposszumot.

A leleplező riport nyomán a hatóságok számos razziát tartottak a tenyésztelepeken szerte Új-Dél-Wales, Victoria és Queensland államokban. A vizsgálatok nemcsak az élő csaliállatok alkalmazását találták bizonyítottnak, hanem azt is kiderítették, hogy tömegesen ölik le a túl lassúnak talált kutyákat.

Az elmúlt 12 évben csak Új-Dél-Walesben 68 ezer agarat, vagyis a külön e célra tenyésztett állatok legalább felét pusztították el csak azért, mert alkalmatlannak találták őket a versenyzésre, ráadásul tudatosan és rendszeresen megtévesztették a közvéleményt az elpusztult vagy megsebesült ebek számáról.

A razziák eredményeként megállapították, hogy a kutyakiképzők 20 százaléka használ élő állatokat csalétekként, és évente 120 agár szenved versenyzés közben olyan végzetes balesetet, amely azonnali halálát okozza.

A miniszterelnök elismerte, a mérlegelésnél figyelembe kellett venni, hogy az agárverseny jelentős iparág, csak Új-Dél-Walesben több mint ezer embert foglalkoztat és több millió dollár bevételt jelent, emellett társadalmi szerepe is van, de végül úgy találták, hogy a negatívumok dominálnak.

Nemcsak az agárversenyeket tiltják be Új-Dél-Walesben 2017 második felétől, hanem azt is, hogy versenyeztetés céljából agarakat tenyésszenek. A hatóságok figyelmeztettek, hogy szigorúan fel fognak lépni az esetleges illegális versenyek ellen is.

Az új-dél-walesi bejelentés után az Ausztrál Fővárosi Terület (ACT) is közölte, hogy valószínűleg követni fogja a példát, bár Canberra térségében kevésbé jelentős ez az iparág. Több állam viszont határozottan elutasította, hogy betiltsa a vitatott agárversenyeket.

Mike Baird Facebook-bejegyzése szerint csak a világ nyolc országában legálisak az agárversenyek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×