INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Zimbabwe nem emel vádat az oroszlánölő fogorvos ellen

InfoRádió / MTI
Zimbabwe nem emel vádat az ország híres oroszlánját, Cecilt kilövő amerikai fogorvos ellen, mivel a férfi hivatalos engedély birtokában vett részt a tragikus kimenetelű júliusi vadászaton.

"Felvettük a kapcsolatot a rendőrséggel, majd a legfőbb ügyésszel, és kiderült, hogy Walter Palmer úgy érkezett Zimbabwébe, hogy minden papírja rendben volt" - közölte hétfőn Oppah Muchinguri-Kashiri környezetügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy az amerikai fogorvos ellen nem lehet vádat emelni.

Palmer, aki világszerte az állatbarátok ellenségévé vált a zimbabwei Hwangei Nemzeti Park büszkeségének megöléséért, szeptember elején tért vissza a Minneapolis külvárosában lévő rendelőjébe, miután hat hétig kerülte a nyilvánosságot.

A gazdag amerikai fogorvos többször is hangoztatta, hogy törvényesen járt el és megdöbbent, amikor kiderült, hogy vadásztársaival Zimbabwe egyik értékes állatát ölték meg.

A 13 éves, fekete sörényéről ismert Cecilt július elején egy éjszaka egy gépkocsival húzott állattetemmel csalogatták ki a védett területről. A magánterületre csalt ragadozót Palmer íjjal lőtte meg, de az állat csak később pusztult el.

Cecil kilövése után a zimbabwei hatóságok azonnali hatállyal megszigorították a nagyvadak - oroszlánok, elefántok, leopárdok - vadászatát. Három nagy amerikai repülőtársaság pedig betiltotta járatain a vadásztrófeák szállítását.

A címlapról ajánljuk