eur:
388.92
usd:
361.73
bux:
68684.84
2024. május 8. szerda Mihály

"Hűtőszekrényül" már beszél, és újabb nyelveket tanul

Hét nyelven ugyan még nem beszél is, de kettőn egyre több szót tud egy brit papagáj: az urdu mellett angolul tanul, ráadásul tud valamennyire "kutyául" meg "hűtőszekrényül".

Bár az angol elterjedtebb, mint az urdu, jelen esetben azonban a Mittu nevű afrikai szürke papagájnak az urdu az "anyanyelve", mivel egy ilyen nyelven beszélő muzulmán családnál nevelkedett.

Idővel elkerült egy másik muzulmán családhoz, amelynek feje azonban fontosnak tartja, hogy a papagáj jól beszélje a helyi nyelvet is, ezért angolra okítja. Így aztán Mittu éppoly szépen köszön "szalem alejkummal", mint ahogy azt kérdi: "Who is a pretty boy?" (Ki a remek gyerek?)

A papagáj szédületes nyelvi jövő elé tekint, mivel még csak kétéves. Urduul egyebek közt tudja mondani, hogy "viszontlátásra", "Allah nevében", "remek munka" - adta hírül a brit Metro újság.

A madár mindemellett tud valamelyest "kutyául" (ügyesen ugat, bár akcentussal), továbbá "hűtőszekrényül": remekül mímeli a vészjelző hangját, amely az ajtó nyitva felejtésére figyelmeztet.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×