INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Megtalálták az autózás úttörőjének szülőházát

InfoRádió / MTI
Régóta fejtörést okozó rejtélyt sikerült megoldaniuk a történészeknek: rájöttek, hol született pontosan az autógyártás úttörője, Carl Benz.

A kutatók egyházi anyakönyvek segítségével találták meg a németországi Karlsruhében egykor álló ház pontos címét. A házat azóta lerombolták: az ötvenes években a Rheinstrasse (Rajna utca) kibővítésének esett áldozatul - közölte a városvezetőség.

Peter Pretschnek, a városi múzeum vezetőjének kutatása során kiderült, hogy Josephine Vaillant szolgálólány 1844. november 25-én házasságon kívül született fiát a Rheinstrasse 22. szám alatt, Michael Kramer gazda házában hozta világra. A kisfiú a Karl Friedrich Michael Wailland nevet kapta.

A gyermek apja, Johann Georg Benz egy évvel később vette feleségül Josephine Vaillant-t, majd a család a belvárosba költözött.

A szülőházról szóló elméletet támasztja alá az is, hogy Kramer gazda nemcsak a kisfiú keresztapjaként, hanem később az ifjú pár esküvői tanújaként is szerepel az anyakönyvekben.

A kutatások az automobil idei, 125 éves jubileuma alkalmából kerültek előtérbe. Július 16-tól a városban időszaki kiállítást is rendeznek a híres feltalálóról.

A címlapról ajánljuk