INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A tervezett bevétel többszörösét hozta a második Yves Saint Laurent-árverés

InfoRádió / MTI
A tervezett bevétel mintegy háromszorosát hozta az Yves Saint Laurent hagyatékából rendezett második árverés, amelynek három napja alatt összesen 8,99 millió euró (2,4 milliárd forint) gyűlt össze; nagy meglepetésként egy majdnem közönséges esernyőtartó a várt pár száz euró helyett 109 ezer euróért kelt el.

A Christie's aukciós ház előzetesen 3 és 4 millió euró közti bevételt várt a pénteken zárult párizsi árveréstől, amelyen a 2008-ban elhunyt divatcézár normandiai vidéki kúriájából származó tárgyakat bocsátottak árverésre. A bevételeket AIDS-kutatásokra fordítják.

Az érdeklődők Yves Saint Laurent és élettársa, Pierre Bergé 1200 tárgyára - bútorokra, lakberendezési tárgyakra, műkincsekre - licitálhattak, az árverésre bocsátott tételek 98 százalékát sikerült értékesíteni.

A legnagyobb meglepetést egy 300-500 euróra becsült zománcozott zöld kerámia esernyőtartó okozta, amelyet 109 ezer euróért, azaz több mint 29 millió forintért adtak el.

A várt 6000 és 8000 euró közé becsült összegnél jóval magasabb, 169 ezer euróért kelt el egy agancsból készült 19. századi bútoregyüttes is.

A két férfi öt évtized alatt a világ egyik legjelentősebb magán műgyűjteményét halmozta fel, Saint Laurent halála után azonban Bergé az eladás mellett döntött.

Az első, az évszázad árverésének nevezett februári aukción 342 millió euróért keltek el műkincsek, köztük neves festők és szobrászok művei.

A címlapról ajánljuk