eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Náci kertitörpék lepték el a német várost

Ezernél is több, náci karlendítéssel ábrázolt kerti törpét tett ki egy német művész egy alsó-bajorországi város főterére. A férfi bíróságtól kapott engedélyt arra, hogy törpéit ilyen pózban alkothassa meg.

Elgondolkodtatni akarta az embereket szabadtéri kiállításával Ottmar Hörl: a német művész 1250 darab, náci karlendítéssel ábrázolt kerti törpét helyezett el az alsó-bajorországi Straubing főterén.

A Tánc az ördöggel című projekttel Hörl egy "politikai betegségre" kívánja felhívni a figyelmet, arra, hogy Európában ismét egyre inkább előtérbe kerülnek szélsőjobboldali nézetek.

A náci karlendítést a II. világháború végén betiltották Németországban, a művésznek ezért a bíróságtól kellett engedélyt szereznie arra, hogy ilyen pózban ábrázolhassa a törpéket. Hörl a testület előtt amellett érvelt, hogy alkotásai nevetségessé teszik a nácikat, nem pedig reklámozzák a nézeteiket.

A művész egyik hasonló, ám aranyszínűre fújt törpéjét nyáron már kiállította egy nürnbergi galéria. Az eset akkor is port vert fel, Hörl - a város Szépművészeti Akadémiájának vezetője - viszont úgy nyilatkozott: nem érti, mire a nagy felhajtás.

Ottmar Hörl tavaly már Belgiumban is bemutatta a Tánc az ördöggelt, és mint mondta: a belgák megértették a humort, ami abban rejlik, ha valaki a felsőbbrendű fajt kerti törpeként ábrázolja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×