eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Fülével lát a vak fiú

Denevérfiúnak becézik azt a hét éves vak gyermeket, aki megtanulta, hogyan tájékozódjon a visszhangok alapján.

Kosárlabdázni és kirándulni is tud a vak Lucas Murray, miután megtanulta, hogyan lásson a füleivel.

A brit gyermek vakon született, ám a szájpados csettintéssel, vagyis a nyelv csúcsának a szájpadláshoz történő nyomásával éles hangot idéz elő, és megfigyeli, ez milyen irányból érkezik vissza hozzá, így információkhoz jut az őt körülvevő környezetről. A hang intenzitása a tárgyak méretéről árulkodik, abból pedig, hogy melyik fülével hallja először a visszhangot, azt tudja megállapítani, hogy melyik oldalon van a bizonyos tárgy.

A fiút egy amerikai férfi, Daniel Kish, a World Access for the Blind szervezet igazgatója tanította meg erre a technikára.

"Szeretek kosarazni. Először bemérem, hogy hozzám képest hol van a gyűrű, majd eldobom a labdát" - mesélte Lucas Murray, aki a technika segítségével a játszóteret is tudja használni.

Az élővilágban a delfinek és a denevérek is a visszhangok segítségével tájékozódnak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×