eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Kisebb csoki, kevesebb cukros üdítő - harc az elhízás ellen

A csokoládészeletek méretének csökkentését és kisebb kiszerelésű szénsavas üdítők bevezetését kéri a brit kormány illetékese a gyártóktól. A cél, hogy megvédjék a vásárlókat az elhízástól.

Felszólítja az édesség- és üdítőgyártókat a brit egészségügyi miniszter, hogy dobjanak piacra kisebb kiszerelésű változatot is a termékeikből. Alan Johnson azt is kéri a Business4Life kezdeményezéshez csatlakozó cégektől, hogy készítsenek egészségesebb rágcsálnivalókat.

A tárcavezető azt is javasolja, hogy az olyan kisebb üzletekben, ahová az emberek nem az előre eltervezett nagybevásárlást mennek elvégezni, hanem inkább azt veszik meg, amit megkívánnak, kaphatóak legyenek aszalt és friss gyümölcsök, valamint olajos magvak.

A brit egészségügyi minisztérium háborút hirdetett az elhízás ellen - a miniszter előterjesztése is ennek szellemében született. Alan Johnson szerint igaz ugyan, hogy a gyártók árulnak karcsúbb csokoládészeleteket vagy kisebb kiszerelésű üdítőket, ezeket azonban csak csomagban vásárolhatják meg a fogyasztók.

Míg a csomagban árult chipsek átlagos töltőtömege 25 gramm, addig az egyenként megvásárolható zacskókba általában 34,4 grammnyi kerül. A csokiszeleteknél is van különbség: csomagban egyesével 54, egyébként 62,5 grammosak.

A cukormentes nem elég

Sok cég fejlesztette már ki termékeinek cukormentes változatát, Alan Johnson szerint azonban ez nem elég. A miniszter azt kéri az érintett vállalatoktól, hogy ne csupán helyettesítsék a cukrot az italokban és az édességekben, hanem csökkentsék is annak mennyiségét azokban.

A tárcavezető szerint az emberek ízlése változóban van, maguk is egészségesebb ételeket akarnak vásárolni: ezt bizonyítja, hogy 2005-höz képest az elmúlt évben 10 százalékkal több gyümölcs fogyott az üzletekből.

A Business4Life-ban résztvevő cégek a következő négy évben 200 millió fontot fordítanak majd arra, hogy a kormány Change4Life kampánya sikeres legyen. A kezdeményezéshez több mint 12 ezer cég csatlakozott, vállalva, hogy részt vesz az egészséges életmód kialakításának elősegítésében.

Szükség is van erre, mert a becslések szerint 2050-re a brit társadalombiztosításnak 50 millió fontot kell majd az elhízás miatt kialakult betegségek kezelésére. Bár a gyerekek 90 százalékát az elhízás veszélye fenyegeti, a kutatók szerint a szülők nem veszik komolyan a problémát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×