eur:
389.16
usd:
362.19
bux:
68842.55
2024. május 8. szerda Mihály

Családi vita: lánya vitatja a milliomos cégvezető beszámíthatóságát

Megkérdőjelezte anyja beszámíthatóságát Francoise Bettencourt, a L'Oreál vezetőjének, Liliane Bettencourt-nek a lánya. Úgy véli ugyanis, ha tiszta tudattal cselekedne, anyja nem tette volna meg több életbiztosítás egyedüli örökösének egy friss barátját, az író-fotós Francois-Marie Baniert.

Egy váratlan anya-lánya vita rombolja a világ legsikeresebb kozmetikai cégének, a francia L'Oreálnak az arculatát. Francoise, a 86 éves tulajdonos és főrészvényes, Liliane Bettencourt lánya ugyanis megkérdőjelezte anyjának mentális képességeit, mondván, nem képes rendesen kezelni 23 milliárd eurós vagyonát.

Liliane Bettencourt, a világ egyik leggazdagabb hölgye, életbiztosítása egyetlen támogatottjának tett meg egy fotográfus-írót, akivel nem régen barátkozott össze. Lánya azonban pert indított ellene, mondván, édesanyja kora miatt már könnyen becsapható.

Mindez csaknem egy éve történt, de a francia sajtó csak most kezdett foglalkozni a részletekkel. A 61 éves forgatókönyvíró, író és fotós, Francois-Marie Banier, aki dolgozott már Johnny Deppel és Caroline monacói hercegnővel is, számos, Bettencourt által kötött életbiztosítás egyedüli kedvezményezettje.

Az életbiztosításokat elismerte az idős cégvezető, hozzátéve, tudja, mit csinál, és azt támogat, akit csak akar. Szerinte Banier amúgyis megérdemelte a jutalmat. Bettencourt elutasította, hogy kivizsgálják, és gyógyszeres kezelést kapjon agyműködésének felfrissítésére.

A vita egy régen indult ellentét újabb állomása anya és lánya közt, ami miatt már nem is nagyon beszélnek egymással. Ez márcsak azért is baj, mert mind a kettőjük benne van a vállalat vezetésében, akárcsak Jean-Pierre Meyers, Bettencourt lányának férje.

A L'Oreál 63 ezer embert foglalkoztat világszerte. A céget még Bettencourt édesapja, Eugene Schueller alapította. Lánya, a ma 86 éves vállalatvezető 1950-ben André Bettencourt francia politikushoz ment férjhez, aki Mitterand elnök barátja volt.

Bettencourtnak még mindig 27 százalékos részesedése van a vállalatban. Alapítványa gyógyszerkutatásokat, analfabétákat és hajléktalanokat támogat. Lánya, Francoise Bettencourt Meyer egy bizalmasa úgy nyilatkozott, azért indítottak pert, mert a vállalat vezetője szerintük nem tudja kontrollálni saját cselekedeteit, és elherdálja vagyonát. Bettencourtnek hatalmas gyűjteménye van francia festményekből, többek közt Picasso művei is szerepelnek kollekciójában.

Bettencourt ügyvédje annyit mondott: ügyfele épp az Egyesült Államokba utazik, és jól érzi magát a bőrében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×