eur:
402.27
usd:
366.23
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Börtönben bűnhődik a tojásmániás gyűjtő

Börtönbe kerül az a brit szobafestő, akinek lakásán hihetetlen méretű madártojás-gyűjteményt találtak a hatóságok. A férfi tizenöt éven át gyűjtögette a tojásokat, sokat védett madarak fészkéből csent el.

Cleethorpi házának hálószobájában 7715 madártojást halmozott fel Richard Pearson, akinek tettéért börtönbe kell vonulnia: a bíróság 23 heti szabadságvesztésre ítélte. A férfi nem úszta meg ennyivel: elkobozták gyűjteményét, és meg kell térítenie a bírósági költségeket is.

Richard Pearson hosszú évek munkájával gyűjtötte össze a tojásokat, amelyek nagy részét hungarocell dobozokban tárolta; mindről lejegyezte, hogy hol és mikor találta őket.

A férfi olyan madarak fészkéből is csent ki tojást, amelyek Nagy-Britanniában szigorúan védettek: a hatóságok találtak nála szirti sastól, kis csértől, halászsastól, feketenyakú vöcsöktől, nagy godától, ugartyúktól, vándorsólyomtól és északi búvártól származót is.

Példát akart statuálni a bíró

Ügyvédje azzal próbálta menteni kliensét, hogy az csupán egy egyszerű ember, aki ellenállhatatlan vonzalmat érez a tojások iránt, a bírót azonban nem hatották meg a szavak; szerinte Pearson "gondosan szervezett, gonosz kampányt folytatott az élővilág ellen".

Richard Blake bíró az ítélettel példát akart statuálni. "Az olyanok, mint maga, e sziget törékeny örökségét veszélyeztetik azzal, hogy madarakra - a legveszélyeztetettebb madarakra - vadásznak" - fogalmazott az ítélethirdetéskor.

A rendőrök, még 2006 novemberében, egy tipp alapján jutottak el Richard Pearsonhoz. Házában annyi tojást halmozott fel, amennyit húsz éve nem találtak a hatóságok.

A férfi azt állítja, sok tojást egy másik hírhedt gyűjtőtől, Colin Watsontól kapott, aki két éve halt meg, amikor lezuhant egy fáról karvalytojáslopás közben.

Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Fedezékbe vonulnak a befektetők, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×