eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Képriport: elkezdődött a maratoni maffiaper

A vádirat ismertetésével megkezdődött az úgynevezett Koszi-klán büntetőpere a Pest Megyei Bíróságon.

A Pest Megyei Főügyészség a diósdi kettős gyilkosság, az Egér úton és a Szerémi úton pénzszállító autók ellen végrehajtott fegyveres támadások, két bankrablás, a százhalombattai olajlopások ügyében és más bűncselekmények miatt emelt vádat összesen 38 férfi ellen még tavaly szeptemberben.

A több mint négy órán keresztül ismertetett vádirati tényállás szerint a Diósdon történt kettős emberölés egyik sértettje megfigyelte és videóra rögzítette, ahogy a Koszi-klán emberei a MOL százhalombattai finomítójából tartályos teherautókkal olajat lopnak. Ebben segítségükre volt a MOL Dunai Finomítójának néhány biztonsági embere és műszakvezetője is, aki szintén a per vádlottja.

A vádirat szerint a vádlottak - miután F. József megzsarolta őket, és részt kért az olajlopás nyereségéből - utasítást adtak bűnszervezetben tevékenykedő társaiknak, hogy öljék meg F. Józsefet és a kíséretében lévő társát.

Évekkel ezelőtt a bűnszervezet tagjai fegyverrel támadtak meg egy-egy pénzszállító autót az Egér úton, illetve a Szerémi úton. Az Egér úti támadásnál 72 millió 43 ezer forintot zsákmányoltak, a Szerémi útnál azonban - bár egy kézigránátot is használtak - nem sikerült a rablás. Támadást intéztek egy XIX. kerületi és egy III. kerületi bankfiók ellen is, az egyik bankban meglőtték a biztonsági őr lábát és másfél millió forintot raboltak - áll a vádiratban.


Elkezdődött a Koszi-klán pere (képgaléria)

A bűnszervezetben tevékenykedő vádlottak súlyos bűncselekményeik elkövetését pontosan megtervezték, nem egyszer el is próbálták és a bűncselekmények elkövetése után gondoskodtak a bizonyítékok eltüntetéséről is. Összesen 17 bűncselekmény elkövetése miatt kell a vádlottaknak bíróság elé állni, cselekedeteikért akár 700 év büntetés is kiszabható.

A tárgyalást jelentős rendőri biztosítás mellett tartották, a per első, másod, huszonharmad és huszonhatod rendű vádlottja ugyanis tanúvédelmi programban szerepel, vagyis teljes feltáró, a többi vádlottra nézve terhelő vallomást tett.

A vád szerint az első- és másodrendű vádlott tervelte ki az olajlopást és szervezte a lopást, a huszonharmad rendű vádlott volt a "bérgyilkos", a huszonhatod rendű vádlott pedig a rablással, bérgyilkossággal foglalkozó bűnszervezet vezetője volt.

A bíróság egyelőre 130 tanú meghallgatását tervezi, a nyári ítélkezési szünetig összesen több mint harminc tárgyalási napot tűztek ki.

Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×