INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Túl fiatal korban káros a kasztrálás

InfoRádió / MTI
Thaiföldön az emberek kifejezetten toleránsak a másság iránt - szexuális téren is. A női és férfi homoszexuálisok többsége nem is igyekszik leplezni irányultságát, a transzszexuálisok bátran vállalják nemük átalakítását.

Azon fiatal férfiak közül, akik rájöttek, hogy igazi énjük tulajdonképpen a női nemhez tartozik és csak a testük férfi, sokan kasztráltatják magukat. Több magánklinika olcsó áron hirdeti ezt a szolgáltatást, ami az első lépés a nemi átformálás útján.

A műtétet már akár 5000 bahtért (kb. 27.000 forint) is elvégzik. A Bangkok Post című angol nyelvű napilap szerint az egyik ismert poliklinika 2004 óta mintegy 500 thai és külföldi állampolgáron végzett kasztrációs műtétet.

"Téveszme, hogy a herék eltávolításával a bőr selymesebb lesz és az ember nőiesebbé válik" - világosít fel Natí Tírarodzsanapongsz, a thaiföldi transzneműek egyesületének vezetője. "Sőt, túl fiatal korban kifejezetten káros. Hormonok hiányában megváltozik a test fejlődése, csökken az izomzat és a csontozat. Komoly pszichikai következménye is lehet, főleg ha az illető később rájön, hogy csak simán meleg, nem pedig transzszexuális. Abszolút etikátlan azon klinikák gyakorlata, amelyek minden felvilágosítás és megfontolás nélkül hajlandóak a műtétet elvégezni, amit ráadásul folyamatosan hirdetnek az interneten" - folytatja.

Tírarodzsanapongsz felhívása alapján a Thaiföldi Egészségügyi Tanács az utóbbi napokban több klinikát is ellenőrzött. A testület főtitkára, Amnát Kuszalanánt szerint tilos ezt az operációt fiatalkorúakon szülői beleegyezés nélkül elvégezni. Illegális kasztrációs műtét végrehajtásáért egy évig terjedő börtönbüntetés és pénzbírság jár.

A transzneműek egyesülete reméli, a mostani akció felhívja a fiatal transzvesztiták és transzszexuális figyelmét a heréktől való megszabadulás veszélyeire és arra, hogy jobban megfontolják e visszafordíthatatlan lépés megtételét.

A címlapról ajánljuk