INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kimondta a bíróság: a csalfa nők hazudhatnak

InfoRádió / MTI
Az olasz fellebbviteli bírósága kimondta, hogy a házasságtörő olasz asszonyoknak jogukban áll hazudni titkos kapcsolatukról, hogy megvédjék tisztességüket.

Az olasz fellebbviteli bíróság azután mondta ki iránymutató ítéletét, mely szerint a házasságtörő nők tisztességük védelmében hazudhatnak, hogy meghallgatta egy 48 éves asszony fellebbezését, akit hamis tanúzás miatt ítéltek el. A nő letagadta a rendőrségen, hogy mobiltelefonját kölcsönadta szeretőjének.

A bírói testület viszont úgy találta, hogy a nő nem sértett törvényt. Mint indoklásában fogalmazott, az igazság elferdítése igazolható akkor, ha házasságon kívüli kapcsolatot akarnak titokban tartani.

Az ügyben szereplő olasz asszony kölcsönadta telefonját szeretőjének, aki felhívta azon a nő férjét, és inzultálta őt. A helyi bíróság becsmérlő magatartás címén elítélte a szeretőt, s az asszonyt is, mint tettestársat.

A fellebbviteli bíróság azonban úgy találta, hogy a szerető léte olyan körülmény, amely árnyékot vet a személy tisztességére a család és a barátok körében. Ezért engedélyezett hazudni erről, még bírói vizsgálat esetén is.

A bírósági ítéletből nem derül ki, hogy a döntés vonatkozik-e azon férfiakra is, akik titokban szeretőt tartanak.

A címlapról ajánljuk