eur:
389.04
usd:
362.14
bux:
68762.65
2024. május 8. szerda Mihály

Belső szívmasszázzsal próbálták meg visszahozni az életbe Dianát

Lassan vezetett a Dianát szállító mentő sofőrje a walesi hercegnőt ért baleset után, de nem azért, mert összeesküvésben vett részt, hanem mert a sérült állapota ezt követelte meg. Erről maga a sofőr számolt be a tragédia körülményeit vizsgáló esküdtszék előtt.

Nem vett részt semmiféle, Diana ellen szőtt összeesküvésben, azért vezetett lassan, mert a sérült állapota nem tett mást lehetővé - jelentette ki Michel Massebeuf, az 1997. augusztus 31-i autóbalesete után a walesi hercegnőt szállító mentő sofőrje.

A férfi elmondta: értesítették, hogy a Pitié Salpêtrière Kórház felkészült a sérült fogadására, addig azonban nem tudták elhagyni a baleset helyszínén, amíg az orvosok nem stabilizálták a hercegnő állapotát.

A tárgyalás ekkor a halottkém, Lord Scott Baker megjegyezte: egyesek a hercegnő elleni összeesküvés részének tekintik, hogy a sofőr nem hajtott azonnal a kórházba.

Szó sincs összeesküvésről

Michel Massebeuf-öt a mentőorvos, Jean-Marc Martino utasította arra, hogy lassan hajtson, tekintettel a hercegnő állapotára. A sofőr beszámolt arról is, hogy a mentő számára rendőri felvezetést biztosítottak, így nem kellett figyelembe vennie a közlekedési lámpák jelzéseit, és zavartalanul haladhatott óránként 40-50 kilométeres sebességgel.

Annak ellenére, hogy mindent megtettek, hogy Dianát nyugodt körülmények között szállítsák a kórházba, a mentőnek egy alkalommal - már közel a kórházhoz - meg kellett állnia, mert a hercegnő vérnyomása leesett, és az orvos attól tartott, hogy leáll a szíve.

Körülbelül öt percre álltunk meg, azért, hogy az orvos elvégezhessen egy beavatkozást, amihez arra volt szükség, hogy a páciens tökéletesen mozdulatlan legyen - mondta Michel Massebeuf.

Súlyos belső vérzése volt

A hercegnő szíve korábban egyszer már leállt, akkor, amikor kiemelték a Szajna alatt húzódó Alma alagút egyik pillérének ütközött, összeroncsolódott autóból, amely őt, barátját, Dodi al-Fayedet és testőrét, Trevor Rees-Jonest szállította.

Az ütközés hatására a hercegnő egyik ere súlyosan roncsolódott, ezért belső vérzés alakult ki nála. A vérömleny Diana tüdejét és szívét terhelte túl - mondta az őt ellátó orvos, aki hozzátette: a sérültnél szívmasszázst alkalmaztak, így sikerült újraéleszteni.

Daniel Eyraud hozzátette: amikor a mentő a kórházba ért, Diana már eszméletlen volt, az orvosok pedig felkészültek a legrosszabbra. A hercegnőt lélegeztetőgépre kötötték, majd megröntgenezték, a vizsgálat pedig kimutatta a mellkasában a vérömlenyt.

Nem tudták megmenteni

"Emlékszem, a hercegnő szíve az előtt állt meg, hogy a sebész befejezte volna a feltárást. Ettől kezdve belső szívmasszázst kellett alkalmaznunk, miközben operált" - magyarázta az orvos, majd hozzáfűzte: Diana egyik tüdőartériája sérült meg, megszűnt a szívvel való összeköttetése. A szívmasszázs, a vérátömlesztés és a beadott adrenalin ellenére sem sikerült újraéleszteni.

"Úgy hiszem, minden lehetőt megtettünk, hogy megmentsük a hercegnőt" - jelentette ki Daniel Eyraud.

A walesi hercegnőt hajnali egy órakor emelték ki az összeroncsolódott autóból, három órával később megállapították halála időpontját.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×