eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 8-án. Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b).
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A kormány ismét meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet

A tervezet szerint újabb 180 nappal hosszabb lenne októbertől a háború miatt 2022-ben kihirdetett veszélyhelyzet.

A kormany.hu-ra szerdán került fel társadalmi egyeztetésre az igazságügyi minisztérium törvénytervezete, amely alapján a parlament újra felhatalmazná a kormányt a háborús veszélyhelyzet 180 napos meghosszabbítására - írja a 24.hu. Az október 10-ig véleményezhető szöveg szerint "továbbra is biztosítani kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét."

Orbán Viktor miniszterelnök 2022 májusában jelentette be a háborús veszélyhelyzetet, a kormány felhatalmazást kapott a parlamenttől, hogy olyan rendeleteket alkosson, amelyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, illetve egyéb rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

A kormány annak érdekében, hogy "minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, felhatalmazást kér az Országgyűléstől, hogy a veszélyhelyzetet ezúttal 2025. május 18-ig meghosszabbítsa", azaz folytathassa a rendeleti kormányzást.

A törvény elfogadásához a parlament kétharmados többségének támogatása szükséges.

Szeptember elején a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet is meghosszabbította 2025. március 7-éig, amely mostanra már 9 éve tart.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×