eur:
399.15
usd:
360.53
bux:
74062.25
2024. október 2. szerda Petra
Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Kémia mindenkinek elnevezésű programot és honlapot bemutató eseményen Budapesten, a Richter Gedeon Nyrt. Richter Központjában 2024. október 1-jén. Mellette Szántay Csaba, a Richter Gedeon Nyrt. tudományos főtanácsadója, egészségügy- és oktatástámogatási vezetője (j2), Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója (j3) és Szalay Péter, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke (b).
Nyitókép: MTI/Kocsis Zoltán

Karrierlehetőségeket kínál a "Kémia mindenkinek" program

A népszerűsítő akcióban szakmai szervezetek, az akadémiai szektor és iparvállalatok vesznek részt.ogásával.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára a Kémia mindenkinek elnevezésű honlapot és programot bemutató keddi budapesti nyitóeseményen kiemelte: ahhoz, hogy valaki a természettudományos pályát válassza, megfelelő mennyiségű, minőségű információval, kellő kíváncsisággal kell rendelkeznie és támogatásra is szüksége van.

Hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a felsőoktatásban a matematikai, természettudományi, mérnöki és informatikai (MTMI) területek részaránya 2030-ig elérje az 50 százalékot, és az MTMI területekre felvett hallgatók aránya is elérje az 50 százalékot. A legtöbb ország már felismerte, hogy akkor lehet sikeres gazdaságilag is, ha ezekbe a területekbe fektet - mondta.

"Ennek első eredményei már láthatók, hiszen míg 2023-ban 34, 2024-ben már 44 százalékkal nőtt az úgynevezett MTMI+, vagyis az ehhez társuló agrár-, orvos- és egészségtudomány szakokra felvettek száma" - mondta, kiemelve: 2024-ben 1998 leendő MTMI-tanár kezdi meg tanulmányait, ez 2022-höz képest 265 százalékos emelkedést jelent.

Hangsúlyozta: hatalmas előrelépés az is, hogy az elmúlt években a kormány igyekezett összekötni az egyetemeket a térségükben működő vállalatokkal, így elindult egy szoros együttműködés. "További vonzó elemként jelenik majd meg, hogy a tudományos publikáció mellett hamarosan a szabadalom is doktorit ér" - tette hozzá.

Szólt a kooperatív doktori programról és arról, hogy az intézményekben egyre több magas színvonalú kutatás zajlik. Kiemelte: a teljesítményfinanszírozásnak köszönhetően az egyetemek tudományos teljesítménye is 30 százalékkal nőtt.

A fiatalok megszólításáról szólva a kezdeményezések között említette a Kutatók éjszakáját, a természettudományos influenszereket és kiemelte a most indított Összefogás a kémiáért program Leplezetlen kémia Dr. Anitával című videósorozatát. Ezen a téren is akad feladat bőven, ez összefogással sikerülhet - mondta, felajánlva ebben a minisztérium együttműködését.

Elhangzott, Magyarországon a kémiával szorosan összefüggő iparágak - vegyipar, gyógyszeripar, környezetvédelmi ipar - az elmúlt évben a feldolgozóipar GDP-jének 11 százalék feletti részét adták, mégis átlag feletti a munkaerőhiány ezekben az iparágakban, és folyamatosan csökken a hazai egyetemek kémiához kapcsolódó szakjain a jelentkező és a felvett hallgatók száma.

A Magyar Kémikusok Egyesülete kezdeményezésére létrejött, vállalatokat, érdekvédelmi szervezeteket, szövetségeket, egyetemeket és az MTA-t egyaránt soraiban tudó összefogás célja a negatív trendek elleni fellépés és a kémiaoktatás megbecsültségének növelése.

Orbán Gábor, a rendezvénynek otthont adó Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója kiemelte: szeretnék katalizálni azt a folyamatot, amelyben a jelenlévők közös erőfeszítése révén egy olyan generáció nő fel, amely formálni tudja a jövő tudományos és ipari fejlődését. "Mindannyiunk felelősége, hogy a köz- és felsőoktatás döntéshozóival közösen népszerűsítsük a kémiát és biztosítsuk a következő generáció számára ennek a tudásanyagnak a megszeretését és megszerzését" - mondta.

A Kémia mindenkinek program célja, hogy egyesítse azokat a képzési gyakorlati lehetőségeket, amelyek segítséget nyújtanak a fiataloknak, illetve tanáraiknak hogy a kémiát megszeressék, megértsék és tovább tudják adni ezt a tudásanyagot. Az is fontos számukra, hogy megismerjék, milyen karrier-lehetőségek állnak rendelkezésre egy olyan fiatal számára, aki kémiával szeretne foglalkozni - mondta.

Az ötéves program célja, hogy 20 százalékkal növeljék a kémia területén a kulcs szakmákban végzettek számát, és ehhez várják a csatlakozni kívánók jelentkezését a kemiamindenkinek.hu oldalon. A most indult honlap célja, hogy a gyerekekhez minél több információt juttassanak el és minél többen megszeressék a kémiát.

A kezdeményezés nyitó eseményén 30 vállalat, oktatási intézmény és szövetség képviselői kötelezték el magukat az összefogás mellett. A felszólalók más-más aspektusból mutatták be a kémia és a ráépülő iparágak társadalmi jelentőségét és az egyre csökkenő érdeklődésből származó problémákat és következményeit.

Az eseményen többek közt Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke, Varga Tamás, a MAVESZ alelnöke, a Dunastyr Zrt. elnök-ügyvezető igazgatója, Szalay Péter, az MKE elnöke, az ELTE egyetemi tanára, Kruppa László, a BORSODCHEM Zrt. vezérigazgatója, Poroszlai Csaba, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója szólalt fel.

A Kémia mindenkinek honlapot és a kampányt Szabó János Zoltán, a Magyar Kémikusok Egyesülete ügyvezető igazgatója, a Közös nyilatkozatot pedig Szalay Péter, a Magyar Kémikusok Egyesülete elnöke mutatta be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

A várakozások szerint jövő év januárjától május végéig mintegy 1200 milliárd forintnyi állampapírpiaci kamatkifizetésre kerül sor, és további bő 900 milliárd forintnyi állampapír jár le. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, 2025 egészében mintegy 3000 milliárdos tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amiből 1800 milliárdot csak a prémium állampapírokra kell kifizetnie az államnak. Hogy ezek az összegek hol találják meg végül a helyüket, mekkora részben vándorolhatnak át a lakáspiacra, és ez milyen hatásokkal járhat, arról az október 9-i „Százmilliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című online Signature Klubunkon lakás- és állampapírpiaci szakértőkkel fogunk beszélgetni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×