eur:
393.26
usd:
362.81
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Stég Balatonfenyves közelében 2019. november 22-én. A  jogszabály szerint a stégek október 31-ig maradhatnak a vízben, mert később balesetveszélyesek lehetnek, ha befagy a Balaton.
Nyitókép: MTI/Varga György

Váratlan fordulat a balatoni stégháborúban

Elcsitultak az indulatok, és többen maguk kezdtek szabálytalan bejáróik felszámolásába, igaz, az együttműködők olcsóbban megússzák.

Úgy tűnik egyre többen értik a szakemberek lényegre törő üzenetét: ha nincs nád, nincs Balaton, és ha felszabdalják a nádasokat szabálytalan bejárók, építmények százaival, akkor pusztulásnak indul a növény – derül ki a hirbalaton.hu körképéből.

Tavaly még vitáztak, fenyegetőztek is az érintettek, Balatonmáriafürdőn elszabadultak az indulatok a szabálytalan stégek felszámolásáról tartott lakossági tájékoztatón. Ehhez képest számít komoly fordulatnak, hogy a héten Balatonfűzfőn és Balatonkenesén zajló vízügyi akció már nem váltott ki hangos tiltakozást, hanem az érintettek jelentős hányada maga kezdett az illegális bejárók elbontásába. Annál is inkább, mert ha a vízügy bontja el, az sokkal többe kerül.

Sok vízparti ingatlantulajdonosnak fáj, és sok vitás helyzetet szül, hogy a szabálytalan, de hosszú évtizedek óta háborítatlanul használt, csinosított bejárókat, horgásztanyákat fel kell számolni, de ezek sem maradhatnak. A helyi portál információi szerint Balatonfűzfő és Balatonkenese partjainál mintegy száz stég rendelkezik engedéllyel, amelyeknek legalább 80 százaléka nem úgy, nem oda, és nem akkorára épült, mint amiről az engedélye szól.

A vízügy az újabb akciója előtt minden beazonosítható tulajdonost kiértesített, akik közül sokan maguk kezdték elbontani a szabálytalan építményeiket. Aki haladékot kér, az kap, aki nem, annak sorra bontják a bejáróit Balatonfűzfőtől a Balatonkenesei kikötő környékéig.

Újdonság, hogy a vízügy kezdeményezésére az illetékes hatóság hozzájárult Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen, hogy egyes tóparti utcavégeken, bizonyos „nádasbarát” feltételekkel fennmaradhasson mintegy 30 közösségi bejáró, így 180 méterenként fürdőzhessenek a környéken élők, nyaralók ott is.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×