eur:
398.14
usd:
371.89
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Megduplázódott a tankerületek adóssága

A Klebelsberg Központ szerint a tankerületek adósságait egyes rezsiszámlák ki nem fizetése okozta, a Pedagógusok Szakszervezete szerint azonban más is áll a háttérben.

A februári 1,6 milliárd forintról márciusra több mint duplájára, 3,5 milliárd forintra nőtt a tankerületi központok lejárt tartozásállománya - írja a Népszava a Magyar Államkincstár által közölt adatok alapján.

Az ország 60 tankerületéből februárban 20-nak, márciusban már 32-nek voltak kifizetetlen tartozásai, ezek közül 14 adóssága meghaladja a 100 millió forintot.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ adóssága elérte a 449 millió forintot, a Kaposvári Tankerületi Központé a 322 milliót, a Békéscsabai Tankerületi Központ tartozása 314 millió forintra, a Váci Tankerületi Központé pedig 241 millió forintra nőtt.

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központnak februárban még nem volt felhalmozott adóssága, ám ez márciusra megváltozott, és már 197 millió forinttal tartoztak, de új résztvevő a Gyulai Tankerületi Központ a maga 104 millió forintnyi adósságával.

Az államkincstár adatai szerint csak két tankerület tudta növelés helyett csökkenteni az adósságait.

A Klebelsberg Központ szerint a tartozásokat az okozza, hogy "néhány esetben" egyes rezsiszámlákat nem sikerül időben kiegyenlíteni. A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont az is gyakran előfordul, hogy a beszállítóiknak sem tudnak időben fizetni a központok.

A kormány 2023 decemberében 1800 millió forintot biztosított a tankerületi központok tartozásainak rendezésére.

Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×