eur:
395.11
usd:
368.31
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Megduplázódott a tankerületek adóssága

A Klebelsberg Központ szerint a tankerületek adósságait egyes rezsiszámlák ki nem fizetése okozta, a Pedagógusok Szakszervezete szerint azonban más is áll a háttérben.

A februári 1,6 milliárd forintról márciusra több mint duplájára, 3,5 milliárd forintra nőtt a tankerületi központok lejárt tartozásállománya - írja a Népszava a Magyar Államkincstár által közölt adatok alapján.

Az ország 60 tankerületéből februárban 20-nak, márciusban már 32-nek voltak kifizetetlen tartozásai, ezek közül 14 adóssága meghaladja a 100 millió forintot.

A Belső-Pesti Tankerületi Központ adóssága elérte a 449 millió forintot, a Kaposvári Tankerületi Központé a 322 milliót, a Békéscsabai Tankerületi Központ tartozása 314 millió forintra, a Váci Tankerületi Központé pedig 241 millió forintra nőtt.

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központnak februárban még nem volt felhalmozott adóssága, ám ez márciusra megváltozott, és már 197 millió forinttal tartoztak, de új résztvevő a Gyulai Tankerületi Központ a maga 104 millió forintnyi adósságával.

Az államkincstár adatai szerint csak két tankerület tudta növelés helyett csökkenteni az adósságait.

A Klebelsberg Központ szerint a tartozásokat az okozza, hogy "néhány esetben" egyes rezsiszámlákat nem sikerül időben kiegyenlíteni. A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont az is gyakran előfordul, hogy a beszállítóiknak sem tudnak időben fizetni a központok.

A kormány 2023 decemberében 1800 millió forintot biztosított a tankerületi központok tartozásainak rendezésére.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×