eur:
395.72
usd:
368.98
bux:
70379.92
2024. június 24. hétfő Iván
Aláírásukkal jóváhagyják az országos nemzetiségi választás szavazólapjait mintáit a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai a testület ülésén 2024. május 15-én. A testület jóváhagyta az országos nemzetiségi választás szavazólapjait. A nemzetiségi listás szavazólapon a listák az NVB által kisorsolt sorrendben szerepelnek, kivéve annál az öt nemzetiségnél (a bolgárnál, a németnél, az örménynél, a szlováknál és a szlovénnél), ahol csak egy listát jelentettek be.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Nemzetiségi választás - Lesz hét különleges budapesti kerület

Tavaly egy "maxos", a XI. kerület, most egy sem lesz, így is akad hét olyan, amelyben 12 nemzeti kisebbség állít jelölteket.

Nincs olyan magyarországi település, ahol mind a 13 nemzetiség tarthat települési szintű választást június 9-én, de van hét olyan fővárosi kerület, ahol 12 nemzetiség választhat települési képviselőket - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfő reggeli adataiból.

Öt évvel ezelőtt a főváros XI. kerülete volt az egyetlen település az országban, ahol valamennyi nemzetiség,

 • a bolgár,
 • a görög,
 • a horvát,
 • a lengyel,
 • a német,
 • az örmény,
 • a roma,
 • a román,
 • a ruszin,
 • a szerb,
 • a szlovák,
 • a szlovén és
 • az ukrán

megválaszthatta települési szintű önkormányzatának tagjait. Az NVI internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak a hétfő reggeli adataiból kiderül: június 9-én nem lesz ilyen település.

A törvény szerint azokon a településeken lehet nemzetiségi választást kiírni, ahol az adott nemzetiséghez tartozók száma az utolsó népszámlálás adatai szerint legalább 25 volt. Azokon a településeken is ki kell tűzni a választást, ahol a 2019-es választás után megalakult az adott nemzetiség települési önkormányzata és a nemzetiséghez tartozók száma eléri a 20-at, illetve ahol nemzetiségi köznevelési intézmény, nemzetiségi szakképző intézmény vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő köznevelési intézmény működött 2023. december 1-jén.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezek alapján március 12-én 2722 települési nemzetiségi választást írt ki, de a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu hétfő reggeli adatai szerint csak 2150 tartható meg. A választást ugyanis hiába tűzte ki az NVB, nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben.

Ezek alapján, bár a XI. és XIII. kerületben kiírta mind a 13 nemzetiség települési választását az NVB, a szlovén nemzetiség jelöltek hiányában nem tudja megtartani a választását. Van azonban hét olyan fővárosi kerület, ahol 12 nemzetiség tarthat települési szintű választást: a III., IV., X., XI., XIII., XVIII. és XIX. kerületben; ezen kerületek egyikében sem tartják meg a szlovén nemzetiség választását.

Nyolc olyan település van, ahol 11 települési nemzetiségi választást lehet megtartani: Budapest V., VIII., IX., XII., XIV., XV. kerületében, valamint Pécsen és Szegeden.

A települési nemzetiségi választásokon 13 075 jelölt indul, a legtöbb egy nemzetiséghez tartozó jelölt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kázsmárkon, ahol 29 roma jelölt verseng egymással az öt képviselői helyért.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×