eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Exhaust pipe of a car - blowing out the pollution. Exhaust pipe coming out of the car with its exhaust. View from below, see the bottom of the exhaust pipe silver. Visible rear bumper eclipse of gray.
Nyitókép: nikamata/Getty Images

Budapesti légszennyezettség: német szakemberek szerint jóval gyakrabban és több helyen kéne mérni

Az egészségügyi határérték környékén van a nitrogén-dioxid-kibocsátás mértéke Budapest forgalmasabb területein – derült ki a Levegő Munkacsoport és Német Környezeti Segély Egyesület közös méréséből.

A hét elején német és magyar környezetvédelmi szervezetek a főváros több pontján is megmérték a nitrogén-dioxid, vagyis a közlekedési eredetű légszennyezésre jellemző kibocsátás mértékét." A német szakemberek forgalmas pontokon is megnézték a koncentrációt, és azt tapasztalták, hogy az egészségügyi határértéken volt, ugyanakkor a hivatalos mérőállomások adatai ennél alacsonyabbat mutattak" – mondta Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője az InfoRádióban.

Ennek valószínűleg az az oka, hogy a mérőműszerek szabad területekre vannak elhelyezve, nem szűk utcákra, magas házak közé, ahol a legtöbben laknak, sétálnak. Így megállapították, hogy bár a jogszabály szerint is a legszennyezettebb pontokon kell a méréseket végezni, mintha még ezeknél is lennének szennyezettebb pontok a városban. Azt javasolják, hogy érdemes akár olcsóbb, egyszerűbb műszerek segítségével is, de gyakrabban és több helyen mérni.

A Német Környezeti Segélyegyesület szakemberei alacsony kibocsátású zónák kijelölését is javasolták Budapesten belül, főleg iskolák környékén. Szegő Judit elmondta, a Greenpeace korábbi vizsgálatai alapján az oktatási intézmények környékén kimagaslóan nagy a nitrogén-dioxid-szennyezettség.

Az uniós környezetvédelmi szabályok szerint 2030-tól a nitrogén-dioxid-kibocsátás már csak a fele lehet a jelenleginek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×