eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Happy couple spending time together. Attractive pregnant woman with her husband at home holding ultrasound image in hands. Ultrasonography. Last months of pregnancy.
Nyitókép: Vasyl Dolmatov/Getty Images

Kutatás: pénzügyileg egész Európában büntetik, ha gyermeket vállal az ember

A bőkezű állami támogatások dacára pénzügyi szempontból valójában egész Európában büntetik a gyereknevelést, holott a szülők a látható és a láthatatlan munkáikkal sokkal nagyobb mértékben járulnak hozzá a gazdaságok, és általában a társadalom fenntarthatóságához, mint azok, akik nem vállalnak gyereket. Ezt mutatta ki a Dél-Dániai Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem 12 országra kiterjedő, közös kutatása.

A szülők több mint két és félszer nagyobb mértékben járulnak hozzá a társadalom fenntartásához, mint azok, akik nem vállalnak gyereket – mondta az InfoRádióban Medgyesi Márton, a tanulmány társszerzője.

Ha a nemzedékek közötti erőforrás-átcsoportosítások mindegyikét belevesszük az összehasonlításba, tehát nem csak azt, ami a jóléti államon keresztül történik, hanem azt is, ami a családban történik, akkor valóban látható, hogy

a szülők sokkal többet tesznek be az erőforrás-átcsoportosítási rendszerbe, mint a nem szülők

– magyarázta a Budapesti Corvinus Egyetem vezető kutatója.

A szülők ugyanis nagyon sok kifizetetlen feladatot is elvégeznek, olyanokat, amelyeket a társadalom nem is igazán tekint munkának, nem forintosít, így a statisztika is nehezen tud foglalkozni velük – tette hozzá a szakértő.

Mint mondta, a kutatás egyik hozzáadott értéke, hogy megpróbál láthatóvá tenni olyan transzfereket, átcsoportosításokat, amik a statisztika számára eddig nem voltak láthatók. Ilyen például a háztartási munka értékének kiszámítása, amit már a 70-es évektől próbálják a statisztikai számszerűsítés oldalán is figyelembe, mégsem épültek be az adatszolgáltatásokba.

A háztartási munka értékét is kiszámolták „mindenféle feltételezések mellett”, tudniillik a kutatók dolga nem teljesen egyszerű, hiszen itt olyan munkának az értékét kell forintosítani, amit nem a munkaerőpiacon végeznek, tehát nincsen közvetlen pénzügyi ellenértéke – magyarázta.

A kutatás alapján Európában

egy munkaképes korú szülő az élete során átlagosan 17,5 évnyi átlagkeresetnek megfelelő erőforrást áldoz a társadalom javára, míg egy nem szülő csak 6,6 évnyit.

Ez azt jelenti, hogy a jóléti államok nagyrészt a családokra terhelik a saját jövőbeli adóbevételük előállításának költségeit, vagyis Európa elöregszik, pénzügyileg mégis bünteti a gyermeknevelést – figyelmeztet a tanulmány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×