eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Újabb részletek derültek ki az új KRESZ-ről

Több szervezet is javaslatokkal élt.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium felelős a KRESZ megújításának felülvizsgálatáért, melynek érdekében egy széles körű, ötven szakmai és érdekképviseleti szervezetet bevonó fórumot hoztak létre. A cél a jogszabályok átfogó módosítása, és a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetet bízták meg az előkészítéssel. A minisztérium azonban nem válaszolt a további konkrétumokra vonatkozó kérdésekre, így az arra vonatkozó részletek továbbra is homályban maradtak, hogy mely módosításokat vezethetik be – derül ki a 24.hu cikkéből.

A KRESZ-módosítás kiemelten foglalkozik az elektromos rollerek szabályozásával. A Jövő Mobilitása Szövetség a fórumon tett javaslatokat, például az eszközök súlyhatárát és maximális sebességét szabályozva. A változások tervezett két lépcsőben valósulnak meg, elsőként a mikromobilitási eszközökre fókuszálva, majd az év végéig a teljes KRESZ-re vonatkozó átfogó módosítással.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete azon állásponton van, hogy a közlekedési balesetek csökkentése érdekében a járművezető-képzés terén is változásokra van szükség. Bár a pszichológiai tesztet nem támogatják a jogosítványszerzés feltételének, viszont a vezetésoktatás és vizsgázás minőségét fejlesztenék.

A Magyar Kerékpárosklub a konferencián bemutatta javaslatait a KRESZ-átírásra. Az általuk kiemelt területek közé tartozik a felelősségi megosztás a gyalogosok és autósok között baleset esetén, az elsőbbség garantálása gyalogátkelőhelyeken, és a rugalmasabb kerékpárút-használat lehetősége. A klub hangsúlyozza a kerékpárosok oktatásának fontosságát már gyermekkorban.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete és a Magyar Kerékpárosklub egyetért abban, hogy a jogosítvány megszerzése ne csak a jármű teljesítményétől, hanem az emberi tényezőktől is függjön. A kétnapos konferencia alapján felvázolódott egy kép a lehetséges változtatásokról, beleértve a képzés, vizsgázás, és az infrastruktúra fejlesztése terén történő módosításokat.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×