eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Újabb részletek derültek ki az új KRESZ-ről

Több szervezet is javaslatokkal élt.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium felelős a KRESZ megújításának felülvizsgálatáért, melynek érdekében egy széles körű, ötven szakmai és érdekképviseleti szervezetet bevonó fórumot hoztak létre. A cél a jogszabályok átfogó módosítása, és a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetet bízták meg az előkészítéssel. A minisztérium azonban nem válaszolt a további konkrétumokra vonatkozó kérdésekre, így az arra vonatkozó részletek továbbra is homályban maradtak, hogy mely módosításokat vezethetik be – derül ki a 24.hu cikkéből.

A KRESZ-módosítás kiemelten foglalkozik az elektromos rollerek szabályozásával. A Jövő Mobilitása Szövetség a fórumon tett javaslatokat, például az eszközök súlyhatárát és maximális sebességét szabályozva. A változások tervezett két lépcsőben valósulnak meg, elsőként a mikromobilitási eszközökre fókuszálva, majd az év végéig a teljes KRESZ-re vonatkozó átfogó módosítással.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete azon állásponton van, hogy a közlekedési balesetek csökkentése érdekében a járművezető-képzés terén is változásokra van szükség. Bár a pszichológiai tesztet nem támogatják a jogosítványszerzés feltételének, viszont a vezetésoktatás és vizsgázás minőségét fejlesztenék.

A Magyar Kerékpárosklub a konferencián bemutatta javaslatait a KRESZ-átírásra. Az általuk kiemelt területek közé tartozik a felelősségi megosztás a gyalogosok és autósok között baleset esetén, az elsőbbség garantálása gyalogátkelőhelyeken, és a rugalmasabb kerékpárút-használat lehetősége. A klub hangsúlyozza a kerékpárosok oktatásának fontosságát már gyermekkorban.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete és a Magyar Kerékpárosklub egyetért abban, hogy a jogosítvány megszerzése ne csak a jármű teljesítményétől, hanem az emberi tényezőktől is függjön. A kétnapos konferencia alapján felvázolódott egy kép a lehetséges változtatásokról, beleértve a képzés, vizsgázás, és az infrastruktúra fejlesztése terén történő módosításokat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×