eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Új megoldással védik a betegek adatait a kórházakban

Az uniós kiberbiztonsági előírások célja, hogy a támadók ne férhessenek hozzá adatokhoz, ezáltal ne zsarolhassák a betegeket, intézményeket, ne blokkolhassák a szolgáltatók működését.

2022 végén az Európai Unió elfogadott egy irányelvet, amely a magas szintű kiberbiztonságot biztosító intézkedéseket összegzi – mondta az InfoRádiónak Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Hozzátette, ez nem szektorspecifikus, de többek között az egészségügy is szerepel benne: nem kifejezetten csak a szolgáltatókra érvényés, tehát a kórházakra és más egészségügyi intézményekre, hanem akár a referencialaboratóriumokra vagy akár olyan egészségipari szállítókra, mint a gyógyszeripar.

Palicz Tamás elmondta, hogy

az egészségügyet az utóbbi időben különböző kiberfenyegetések érik.

Erre leginkább a koronavírus-járvány idején döbbentek rá, nemcsak hazai, hanem külföldi példákból is.

Elmagyarázta, ezek olyan rosszindulatú kódok, amelyek titkosítják az egészségügyi szolgáltatónál, kórházban lévő betegadatokat vagy működési adatokat, de rosszabb esetben ezek az adatok rossz kezekbe is kerülhetnek. Így az adatokkal akár a betegek zsarolása is lehetségessé válik, valamint az, hogy akkor oldják csak fel a titkosított adatokat, ha a kórház vagy szolgáltató fizet a zsarolónak.

Ilyenkor a kórház több napra is leállhat. A NIS2 irányelv célja, hogy az egészségügyi szolgáltatók minél hatékonyabban tudják kivédeni a zsarolóvírus-támadásokat – tette hozzá az egészségügyi kiberbiztonsági szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×