eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az M0-s autóút 11-es út és M3-as autópálya közötti szakasza Budapest határában 2014. december 11-én. Megszűnik januártól az M0-s általános díjmentessége. Az NFM közleménye szerint a körgyűrű M5-ös és M4-es (4. sz. főút), valamint M3-as autópálya és 11. sz. főút közötti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például M1-es és M7-es bevezető a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók. Az M0-s körgyűrű egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, ezeken a szakaszokon a díj bevezetését az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Új helyzet állt elő - Körvonalazódik az étvágy az egyes sztrádamatrica-típusokra

A Simple felhasználók körében végeztek felmérést, azt próbálván kideríteni, hogy az útdíjdrágulás és a fizetős útszakaszok növelése mennyiben lesz hatással az autózási szokásokra.

Az OTP Mobil végezte az autóhasználati szokások változását firtató felmérést a Simple felhasználók körében, mindez igen friss, mert idén januárjában a SurveyMonkey felületén kérdezték az autósokat.

A kérdésekre több mint 15 000 válasz érkezett, a kivételesen nagy minta így sem reprezentatív a magyar lakosságra.

A felmérésnek két "munkahipotézise" volt:

  1. a matricadrágulás miatt kevesebbet autóznak majd az emberek
  2. egyes régiókban elkerülik a matricás szakaszokat.

Az eredmények szerint a válaszadók 15 százaléka úgy véli, kevesebbet autózik majd, és csak akkor vásárol rövid lejáratú matricát, ha nagyon muszáj. 8 százalék nyilatkozta, hogy inkább egyáltalán nem is használ díjfizetős útszakaszt a jövőben: ők majd szembesülnek azzal, hogy ez esetben, mivel mára már szinte minden főbb út, fontos csomópont, híd díjfizetős, így a közlekedésük ellehetetlenül, vagy csak szűk akciórádiuszban, illetve háromszoros utazási időben és ugyanazon cél eléréséhez magasabb kilométerszámban gondolkodhatnak. A válaszadók mindössze 8 százaléka jelezte, hogy nem érinti őket érzékenyen a változás, bevallásuk szerint nekik belefér a büdzséjükbe az áremelés.

A válaszadók harmada havonta legalább egyszer használ fizetős útszakaszt, 23 százalék hetente, 17 százalék pedig naponta közlekedik ilyen utakon. A megkérdezettek 16 százaléka évente legalább egyszer hajt fizetős útra, míg a maradéknak vagy nem esik útba, vagy csak akkor közlekedik díjköteles útvonalon, ha nagyon muszáj.

A fizetős utakon való közlekedési jogosultságot

minden második megkérdezett vármegyei e-matrica vásárlásával váltja meg.

22 százalék a heti (10 napos), 18 százalék az éves országos, míg 4 százalék a havi e-matricát preferálja. A többség (55 százalék) január elején váltja meg a következő évre a jogosultságot, de tízből egy fő már a decemberi elővásárlás idején beszerezte azt.

Idén január 1-től további 200 kilométernyi, eddig ingyenesen használható útszakasz lett fizetős, köztük az M0-s autópálya teljes hossza is. Az érintett autósok közül 12 százalék az éves vármegyei vagy országos matrica vásárlása mellett döntött.

A kisebb, egynapos kiruccanásokhoz, átutazásokhoz március 1-től már 24 órás érvényességű e-matrica is kapható lesz. A megkérdezettek 36 százaléka ugyan hasznosnak találja az újítást, de sokan a kisebb kiruccanások esetén is inkább a 10 napos e-matricát választanák.

A megkérdezettek fele egynapos kirándulások, utazások során venné igénybe az új e-matrica típust. Tízből egy fő akkor preferálná, ha átutazóban van, míg 8 százalék abban az esetben használná ki,

ha véletlenül hajt fel

egy fizetős szakaszra. Közel minden negyedik válaszadó viszont nem venne ilyen rövid lejáratú jogosultságot - derül ki a Kreszvaltozas.hu portálról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×