eur:
390.49
usd:
364.17
bux:
68279.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Unsplash.com

Kormányálláspont: nem kap zöld lámpát a prostitúció Magyarországon

Magyarország nem támogatja azt az európai uniós javaslatot, amely szerint a prostitúció segítése engedélyezett tevékenység lenne, ahogy azt sem, hogy a kisebb súlyú bűncselekmények elítéltjeit valódi börtön helyett úgynevezett börtönházakban szállásolják el - jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben csütörtökön.

Az EU-tagországok igazságügyi minisztereinek informális tanácskozásáról magyar újságíróknak nyilatkozva Tuzson Bence közölte: mivel Magyarországon bűncselekménynek számít az üzletszerű kéjelgés elősegítése, nem tudja támogatni azt a javaslatot, hogy ez a tevékenység ne legyen bűncselekmény, sőt engedélyezett tevékenység legyen.

"Ezt a kezdeményezést Magyarország nem tudja támogatni. Nem akarja, hogy a javaslatból európai uniós szabályozás legyen. Azért sem, mert az életnek olyan területére lépne lopakodó jogalkotással az Európai Unió, amihez egyébként nincs köze" - jelentette ki. "Semmilyen szerződés nincs a tagállamok között, ami alapján Magyarország arra lenne kötelezhető, hogy az Európai Unió ilyen típusú döntésének alárendelje magát" - hívta fel a figyelmet.

Egyes állítások szerint a szervezett bűnözést jobban meg lehetne állítani, ha a prostitúció elősegítése, szervezése legális tevékenység lenne. "Ezt a megközelítést a leghatározottabban elutasítjuk" - jelentette ki.

Tuzson Bence elmondta, hogy az igazságügyi tanácsülésen egy másik javaslatot is megtárgyalnak a szakminiszterek, amely úgynevezett börtönházak létesítését tűzte ki célul. Ez alapján a kisebb súlyú bűncselekmények esetén az elkövetők nem börtönbe kerülnének, hanem lakóházakban, saját szobában lennének elszállásolva. Magyar álláspont szerint ilyen esetben eltűnne a büntetés valódi büntetés jellege, ezért Magyarország ezt a kezdeményezést sem tudja támogatni - szögezte le.

A miniszer közölte: Magyarország másfajta büntetőpolitikát követ. Magyarország azt szeretné, ha nem az elkövető kerülne a középpontba, hanem a bűncselekmény sértettje. Mivel Magyarország a sértettet kívánja védeni, a magyar kormány áldozatsegítő központokat hozott létre. Olyan intézményeket, amelyek segítik a bűncselekmények áldozatait. Magyarország az áldozatsegítés terén szeretne előre lépni - emelte ki.

Végezetül közölte: a szervezett bűnözéssel, azon belül a kábítószer-bűnözés elleni fellépésről szóló jogszabályok megerősítésével kapcsolatos uniós javaslatokat Magyarország támogatja. Hatékony és összefogott fellépésre van szükség a kábítószer-bűnözéssel szemben - szögezte le.

"Fontos, hogy a kábítószer-bűnözés felszámolására összehangolt, közös fellépés jöjjön létre, Magyarország minden ilyen típusú törekvést támogat" - tette hozzá nyilatkozatában az igazságügyi miniszter.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×