eur:
391.24
usd:
366.45
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2023. december 18-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a Balkán békéje a mi békénk is

Bosznia-Hercegovina békéje nélkül nincs nyugat-balkáni béke és magyar béke sem – fogalmazott a honvédelmi miniszter a budapesti Bálna Honvédelmi Központban hétfőn rendezett EUFOR ALTHEA kibocsátó ünnepségen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, Magyarország eddig is részt vett az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai műveletében, januártól kezdve azonban a missziónak magyar parancsnoka lesz és kiemelt erővel képviselteti magát benne a magyar kontingens: a jelenlegi létszám majdnem háromszorosával, mintegy négyszáz emberrel.

Bosznia-Hercegovinában 250-en lesznek jelen:

a Magyar Honvédség biztosít légi kutató-mentő és légi kiürítési csoportot, tűzszerész csoportot kutyás járőrrel, orvosi ellátást, valamint logisztikai támogatást és ellátást. Magyarországról pedig készenlétben támogatja a műveletet további 150 ember: egy manőverszázad, egy katonai rendész csoport, egy műszaki csoport és egy víztisztitó képességgel rendelkező vegyvédelmi csoport – ismertette a miniszter.

Budapest, 2023. december 18.
Katonák az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2023. december 18-án.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2023. december 18. Katonák az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban. MTI/Balogh Zoltán

Sticz László leendő parancsnokot méltatva a miniszter azt mondta, a legjobb tábornokot sikerült kiválasztani a feladatra, egy tapasztalt és kipróbált vezetőt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, nehéz helyzetben veszik át a feladatot a résztvevők, a leromlott biztonsági környezet miatt ugyanis olyan nyomás van minden katonai jelenlétet igénylő misszión, amely idáig talán még soha nem volt.

Budapest, 2023. december 18.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2023. december 18-án.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2023. december 18. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban. MTI/Balogh Zoltán

Emellett komoly migrációs nyomás alatt van a déli határ, egyre aktívabb a terrorszervezetek tevékenysége, valamint a délszláv-háború sebei és nyomai, valamint a kirobbanását okozó erők a mai napig velünk vannak – mondta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is, hogy

a misszió nagy megtiszteltetés és egyúttal hatalmas lehetőség is, hogy vizsgázzon és bizonyítson a magyar haderőfejlesztés.

Sticz László kiutazó EUFOR parancsnok szintén azt hangoztatta, hogy a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása Magyarország alapvető érdeke, ezért vannak jelen a magyar katonák majdnem 30 éve Bosznia-Hercegovinában.

A parancsnok szerint Magyarország misszióvezetésre vonatkozó sikeres pályázatában nagy szerepet játszott, hogy 2021 őszétől egy évig magyar tábornok vezette a NATO koszovói misszióját (KFOR), ezáltal pedig a Magyar Honvédség bizonyságot tett arról, hogy alkalmas és képes arra, hogy ne csak részt vegyen, hanem vezessen egy ilyen kiemelkedő műveletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×