eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Wall of sand bags to stop flooding.
Nyitókép: Sally Anscombe/Getty Images

Emelkedik a folyók vízszintje, van, ahol már rakják a homokzsákokat

A Duna felső szakaszain elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállások alakultak ki, több más folyónkon első-, másod- és harmadfokú árvízvédelmi készültség is életbe lépett már.

Az Időkép beszámolója szerint a Zagyván, a Krasznán és a Tarnán már harmadfokú az árvízvédelmi készültség a hóolvadás, illetve a héten esett sok csapadék miatt. A Duna felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállások alakultak ki. Dunakeszinél homokzsákokkal védik a parthoz közel fekvő területeket, de lakóházakat még nem fenyeget a víz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi agrometeorológiai elemzésében azt írta, hogy az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő.

A sok eső az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg 4-5 Celsius-fok fölötti átlaghőmérsékletnél. A vízből már a mélyebb rétegekbe is jut, ami viszont a következő évre kedvező kilátást jelent – tették hozzá.

A hét közepe jelentős csapadékot hozott, volt, ahol egyhavi csapadékmennyiség esett le. Az előttünk álló napok ellenben szárazabbnak ígérkeznek, ami enyhítheti az árvízhelyzetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×