eur:
393.98
usd:
363.42
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. március 21-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Befagyott a pártok támogatottsága, EP-küszöbön két ellenzéki erő

A Republikon elemzése szerint 6-8 magyar párt küldhet képviselőt jövő nyáron az Európai Parlamentbe, az ellenzéki mozgások azonban sok mindent nagyban befolyásolhatnak.

A Republikon friss pártpreferencia-kutatásának eredményeit közölte a Telex. A felmérésből nem rajzolódik ki mozgás a politikai erők népszerűségét tekintve, tehát sem a fideszeseket nem mozdította meg a szuverenitásvédelmi konzultáció, sem a DK és a Momentum "összecsapás" nem indított el nagyobb folyamatokat.

Azok tábora viszont növekszik, akik nem találnak pártot maguknak a jelenlegi palettáról, igaz, csak hibahatáron belül, 1 százalékkal nőtt a bizonytalannak mondhatók aránya (34 százalék), a Republikon szerint így a maradék 66 százalékhoz próbálhatnak szólni a pártok a kettős választásig hátra lévő fél évben.

Ami a pártok konkrét népszerűségét illeti, a teljes népességen/biztos választókon belül:

  • Fidesz-KDNP: 29 százalék/43 százalék (a kormánypártok tavaszi-nyári esése megtorpant)
  • DK: 12/18
  • Mi Hazánk: 5/9
  • Momentum: 5/7
  • Kétfarkú Kutyapárt: 5/7.
  • LMP: 3/5
  • MSZP: 3/5

Parlamenti küszöb alatt van a Jobbik és Párbeszéd is, de az MSZP-vel és az LMP-vel együtt 16 százalékig juthatnának.

A Republikon azt is kiszámolta, hogy külön ellenzéki indulással mintegy 6-14 százaléknyi szavazat veszne el az ellenzék számára az EP-választáson, azért ilyen nagy a szórás, mert az MSZP és az LMP "határon van".

A budapesti helyzet egyelőre azért bonyolult, mert még nem véglegesült, milyen lesz a választási rendszer az önkormányzati választáson, listás-e vagy a mostani, amelyben a fővárosi közgyűlés tagjai lennének a kerületi polgármesterek is.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×